Enid Tahirović najbolji u 2006. godini


Rukometni golman Enid Tahirović proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2006. godini, u šestom izboru, kojeg organizuju "Nezavisne novine" u suorganizaciji sa Javnim radio-televizijskim servisom BiH, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva naše zemlje.

Reprezentativac BiH i golman Rukometnog kluba Bosna iz Sarajeva, prema ocjeni stručnog žirija, koji je posljednju sjednicu imao jučer dva sata prije početka manifestacije, ostvario je najbolje rezultate u godini na izmaku, a nagrada mu je dodijeljena sinoć na svečanosti održanoj u prekrasnom ambijentu Kongresne sale hotela "Holliday Inn" u Sarajevu. Tahirović je tako postao šesti sportista koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju Izbora najboljeg sportiste BiH.

Prije njega titule najboljih među najboljima ponijeli su Hasan Salihamidžić (fudbal – 2001. godine), Denis Muhović (karate – 2002), Lejla Ferhatbegović (karate – 2003), čorđe Paštar (kuglanje – 2004), te Markica Dodig (boćanje – 2005).

"Veoma sam ponosan na ovo priznanje koje sam dobio od ‘Nezavisnih novina’. Osim toga, činjenica da sam po drugi put među deset najboljih sportista naše zemlje je velika stvar za mene, kao i motiv da nastavim gdje sam stao. Dobro je da postoje manifestacije poput ove koju organizuju ‘Nezavisne novine’. Posebno jer je riječ o manifestaciji koja je organizovana na visokom nivou. Ovakva priznanja su ono zbog čega se čovjek bavi sportom. To je potvrda da si na dobrom putu i da dobro radiš. Titula najboljeg sportiste BiH će mi pomoći da produžim svoj igrački vijek. Ne smijem zaboraviti svoje saigrače iz Bosne i reprezentacije BiH bez kojih ne bih mogao ostvariti dobre rezultate i pružati kvalitetne partije između stativa", rekao je Tahirović, koji je kapiten i državnog tima BiH i RK Bosna Sarajevo.

Tahirović je do priznanja stigao najviše zahvaljujući svojim sjajnim partijama u Ligi šampiona, najjačem klupskog rukometnom takmičenju u svijetu. Sa svojim saigračima iz Bosne, Tahirović je igrao u grupi sa velikanima Portland San Antoniom i MKB Vespremom, te Povaškom Bistricom. U šest utakmica zabilježio je 107 odbrana, što je 17.83 po utakmici. Nakon toga u osmini finala Kupa kupova protiv Hasluma ponovo je briljirao i sa 36 odbrana u dva susreta, bio jedan od najzaslužnijih za plasman "studenata" u četvrtfinale, gdje će se sastati sa skopskim Vardarom.

Drugo mjesto pripalo je Hamzi Aliću, trenutno najboljem bacaču kugle u našoj zemlji, dok je treća u izboru "Nezavisnih" ovoga puta pripadnica ljepšeg spola Dragana Iveljić, stonoteniserka Prijedora i reprezentativka BiH.

Troma prvoplasiranim, pored plaketa i statua, pripale su i novčane nagrade od 2.000, 1.000 i 500 KM. Među deset najboljih sportista BiH u 2006. godini još su proglašeni: Amel Mekić (džudo), Arnel Kalušić (karate), Markica Dodig (boćanje), Mirza Teletović (košarka), Almira Lizde (dizanje tegova), Milan Glamočić (plivanje) i Ivan Dodig (tenis).

U konkurenciji najboljih trenera, naslov je pripao Halidu Demiroviću, treneru RK Bosna Sarajevo i novom selektoru rukometne reprezentacije BiH. Demirović je predvodio "studente" do najvećeg uspjeha u istoriji kluba, plasmana u četvrtfinale Kupa evropskih kupova. Prethodno je osvojio šampionsku titulu u BiH. Drugo mjesto osvojio je Nihad Zahirović, bivši trener odbojkašica Jelovica Tuzle, s kojima je osvojio duplu krunu u prvoj sezoni u kojoj se odbojka igrala na teritoriji cijele BiH. Treći je Mirko Jokić, trener boksera Slavije, koji je u 2006. godini po treći put zaredom sa banjalučkim timom osvojio titulu šampiona naše zemlje.

Za najbolju ekipu u 2006. godini žiri je proglasio Rukometni klub Bosna Sarajevo. Aktuelni prvaci BiH sjajno su predstavili našu zemlju u rukometnoj Ligi šampiona, te osvojivši treće mjesto u grupi plasirali se u osminu finala Kupa kupova. Prije pet dana u dvomeču sa Haslumom ovjerili su i ulazak među osam najboljih timova ovog takmičenja. "Studenti" su svojim dobrim partijama na međunarodnoj sceni još jednom pokazali da je rukomet sport koji u BiH ima lijepu perspektivu. Drugo mjesto pripalo je muškoj karate reprezentaciji BiH, koja je u godini na izmaku osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Norveškoj i Svjetskom prvenstvu u Finskoj. Dovoljno da im žiri Izbora najboljeg sportiste dodijeli zasluženo priznanje. Treće mjesto zauzeo je Ski-klub Romanija, koji je u 2006. godini dao čak četiri bh. olimpijca za igre u Torinu: Aleksandru Vasiljević, Vedranu Vučićević, Miru Čosića i Bojana Samardžiju.

"Organizacijom manifestacije Izbora sportiste godine Bosne i Hercegovine želimo da na kraju svake godine afirmišemo naš sport, nagradimo naše sportistkinje i sportiste, trenere, ekipe i sportske radnike za najbolje rezultate i dostojnu promociju naše zemlje na međunarodnom planu. Ovom svečanošću, koju mnogi nazivaju praznikom sporta, nastojimo dati dodatni podstrek našim sportistima za postizanje što boljih rezultata u narednom periodu", rekao je Neven Kopanja, direkor Nes radija, na sinoćnoj svečanosti.

Aleksandra Vasiljević, reprezentativka BiH u biatlonu, dobila je priznanje u konkurenciji za razvoj sporta u BiH za sportsku ličnost godine. Ona je u godini koja je na izmaku nastupila na Olimpijskim igrama u Torinu, gdje je na ceremoniji otvorenja nosila zastavu BiH. Iako njeni rezultati na OI nisu bili vrhunski, za to postoje debeli razlozi. Osim sa vremenom, stazom i metama, Vasiljevićeva je morala da se bori i sa veliki nedaćama. Pred trke se presvlačila u ciljnoj kućici, da bi problemi kulminirali nakon što su je organizatori obavijestili da je njena puška neodgovarajuća. Iako je nastupila sa posuđenom puškom, na koju se nije stigla ni navići, Vasiljevićeva je sjajno gađala i imala 22. rezultat. Međutim, u trčanju nije uspjela pobijediti sve nedaće, ali je u obje trke u kojima je nastupila (7,5 km i 15 km) uspjela kroz cilj proći prije nekoliko konkurentica.

Aleksandra Vasiljević je svojom voljom, htijenjem i ogromnom željom pokazala kako se bori za dres sa državnim grbom i sasvim zasluženo ponijela laureat namijenjen sportskoj ličnosti godine u BiH.

Kao i svake godine i sinoć su proglašeni najperspektivnija sportistkinja i najperspektivniji sportista BiH. Za najperspektivniju sportistkinju proglašena je plivačica Marija Vujasin, a nagrada u muškoj konkurenciji pripala je Mirzi Bašiću, prvom teniskom reketu Evrope u konkurenciji do 16 godina.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci izabrana je za najbolju ekipu u sportu za invalide. Ove godine bh. tim je odbranio naslov svjetskog prvaka, uz samo dva izgubljena seta na cijelom turniru. Safet Alibašić, jedan od najmlađih reprezentativaca BiH, proglašen je za najboljeg sportistu u sportu za invalide. Osim sa selekcijom naše zemlje, Alibašić je bio veoma uspješan i sa svojim klubom SPID-om iz Sarajeva.

Osim za rezultate postignute u godini koja je pred samim krajem, "Nezavisne novine" su, kao i prethodnih godina, odlučile dodijeliti nagrade za životno djelo. Ovaj put dijeljene su četiri nagrade za životno djelo, od čega dvije posthumno. U posljednja dva mjeseca BiH je ostala bez dva velika sportska imena Sulejmana-Sule Repca (fudbal) i Bazilija Vasilija Morovića (biciklizam), kojima je žiri odlučio posthumno dodijeliti nagrade. Osim njih dvojice, nagrade za životno djelo pripale su još Fuadu Bajramoviću (boks) i Tomi Počaniću (sportsko novinarstvo).

Petar Pećanac, alpinista PAO Banjaluka, ove godine uspio se sa svojom ekspedicijom popeti na najviši vrh Evrope, Monblan (4.807 metara). Osim toga, Pećanac je pohodio i na Gran Paradizo (4.061 m) u Italiji, te na Grosglokner (3.798 m) u Austriji. Pore ovih podviga, Pećanac je postao prvi bh. alpinista koji se popeo na vrh visok preko 8.000 metara. Osvojio je šesti vrh svijeta Čo Oju (8.201 m) na Himalajima.

Sve to je bio razlog zbog čega se žiri odlučio Pećancu dati nagradu u konkurenciji za razvoj našeg sporta za sportski gest godine. U narednoj 2007. Pećanac se želi popeti na najviši vrh svijeta Monet Everest (8.848 m).

Asim Šakić iz STK Željezničar dobio je nagradu za fair-play u 2006. godini. Nakon završene stonoteniske sezone 2005/06. u Premijer ligi BiH, Željezničar i Prijedor dijelili su prvo mjesto na tabeli sa jednakim brojem osvojenih bodova. Oba tima imala su po jedan poraz i to u međusobnim duelima. Tako je o tituli prvaka naše zemlje odlučivala set razlika. Međutim, zapisnik sa meča igranog u januaru u "Skenderiji" kada su igračice Željezničara poražene od Prijedora rezultatom 2:5 nepažnjom je izgubljen. Kopija nije postojala ni u STS BiH. Ipak, Asim Šakić u ličnom notesu imao je svojeručno zapisanu kompletnu statistiku meča iz čega se moglo zaključiti da je njegov tim imao slabiju set razliku, što je dostavio u STS BiH i tako su Prijedorčanke postale državne prvakinje.

Ibrahim Meškić iz Zenice najuspješniji je sportski radnik u godini na izmaku. Za ovog zaljubljenika u atletiku može se kazati da je život posvetio "kraljici sportova". U 2006. napunio je 32 godine neprekidnog rada u atletici i može biti ponosan na ostvareno. Tim prije, jer je bio na čelu tima koji je realizovao 25 godina staru ideju o izgradnji savremenog atletskog stadiona u Zenici. Nadljudskim naporima Meškića, zeničkog načelnika Husejina Smajlovića, te drugih sportskih radnika, Zenica je početkom septembra ugostila više od 500 atletičara i atletičarki s Balkanskog poluotoka. Atletski stadion "Kamberović polje", u kojeg je grad Zenica uložio četiri miliona KM, a ZDK i federalna vlada oko pola miliona, tada je posjetilo više od 8.000 ljudi.

Elvir Bolić, proslavljeni fudbalski "A" reprezentativac BiH i najbolji strijelac našeg državnog tima svih vremena, ove godine predsjedavao je stručnim žirijem Izbora sportiste godine naše države, koji je imao zadatak da odabere najbolje među najboljima.

"U proteklih mjesec dana intenzivno smo radili, vjerujem odlučili ispravno i nadam se zadovoljili kompletnu bh. javnost. Održali smo četiri sjednice, radili prema pravilniku i gotovo sve odluke donijeli jednoglasno.

Svim nagrađenim sportistima, sportskim radnicima i ekipama, trenerima čestitam od srca i želim još više uspjeha u narednim godinama", rekao je Bolić na sinoćnjoj manifestaciji Izbora u Sarajevu.

Žiri su u ovoj godini sačinjavali proslavljeni sportisti i sportski radnici naše zemlje, članovi Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH, kao i urednici i novinari najeminentnijih medija u našoj zemlji. U radu žirij,a pored Bolića, učestvovali su: Svetlana Kitić, Anton Josipović, Abas Arslanagić, Vesna Bajkuša, Mensur Bajramović, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Milanko Mučibabić, Marijan Kvesić, Ekrem Lagumdžija, Ratko Stamenić, Muhamed Ibrahimbegović, Fuad Muzurović, Anto Dafinić, Belmin Karamehmedović, Adnan Ljubović, Dragan Novaković, Kemal Ahmetović, Sabahudin-Saša Vugdalić, Denis Huseinbegović, Mirza Kolar, Branko Majstrović, Drago Moldovan, Oleg Lokmić, Dario Lukić, Borivoje Milošević, Sinan Sinanović, Nedim Hasić, Slavko Basara i Samir Šišić.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacionog odbora Izbora najboljeg sportiste BiH u 2006. godini, dodijelio je nagrade najboljim sportistima na sinoćnoj manifestaciji.

"Na ovaj, sada već tradicionalni način, nagrađujemo uspjehe bh. sportista, ekipa i trenera, doprinosimo dodatnoj popularizaciji našeg sporta, te podstičemo mlade naraštaje širom zemlje da se bave sportom i sportskim aktivnostima. Mladi su budućnost naše zemlje i snažan pokretač budućih integracionih procesa BiH na putu ka Evropskoj uniji. Sportom se borimo i protiv pošasti današnjeg vremena, droge, alkoholizma, maloljtničke delinkvencije i netolerancije. Sportom promovišemo zemlju u svijetu. Sa mogućnostima koje imaju i u uslovima u kojima rade, a koje u narednom periodu svakako moramo popraviti i omogućiti im više prostora za napredovanje, uspjesi naših sportista nisu nevažni na međunarodnoj sceni i u 2006. Sportisti i sportski radnici BiH su u poslijeratnom periodu bili značajan faktor stvaranja povjerenja između naroda u BiH. Dobili su veoma važnu utakmicu u objedinjavanju sporta na cijeloj teritoriji BiH, a zajedno kroz reprezentacije BiH, čine sve da postanemo prepoznatljivi i na međunarodnoj sportskoj sceni", kazao je on

Radmanović je dodao da je Izbor najboljeg sportiste kruna svih sportskih uspjeha i barometar stanja u našem sportu.

"Moramo, više nego do sada, učiniti da evidentnu sportsku nadarenost i kreativnost mladih u BiH oslobodimo nesportskih i birokratskih uticaja i pretvorimo je u novu masovnu bazu za regrutovanje vrhunskih sportista. Sport mora prestati biti poprište ispoljavanja različitih destruktivnih frustracija, od nacionalizma, netolerancije, ksenofobije do huliganstva i nasilja različite vrste, čega je bilo i u BiH. Vjerujem da će naši sportisti iz godine u godinu bilježiti još bolje rezultate, trenirati, raditi i takmičiti se u boljim uslovima i u modernijim sportskim objektima i terenima koji će biti građeni u BiH. Uvjeren sam, takođe, da ćemo uskoro kao zemlja dobiti priliku za organizaciju nekog od velikih međunarodnih takmičenja u fudbalu, rukometu, košarci, zimskim sportovima. Ako hoćemo, sportom možemo mnogo toga napraviti za generacije koje dolaze. Neka djela sportista govore umjesto nas", istakao je Radmanović na Izboru najboljeg sportiste BiH u hotelu "Holiday Inn".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.