Hipoteza o postojanju prvog piramidalnog kompleksa u Europi polako se ostvaruje

Hipoteza o postojanju prvog piramidalnog kompleksa u Europi polako se ostvaruje


‘Rezultati geoarheološke kampanje koju smo uradili u proteklih godinu dana, govore da su zidovi Bosanske piramide Sunca građeni od betonskih blokova, terase piramide Mjeseca od blokova pješčara povezanih identičnim materijalom kao prethodna piramida, a cijeli kompleks povezan je podzemnim tunelima, izjavio je sinoć u Zenici Semir Osmanagić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.
Sve ovo dokazuje da se posljednja hipoteza o postojanju prvog piramidalnog kompleksa u Europi polako ostvaruje, siguran je Osmanagić.

Osmanagić je sinoć na Fakultetu za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici gostovao na prezentaciji naučnih rezultata geoarheološke kampanje koju je Fondacija ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” vodila tijekom 2006. godine.

Prezentaciju su organizirali Rektorat Univerziteta u Zenici i Fondacija, a rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Sabahudin Ekinović i prorektor za znanstvenoistraživački rad prof.dr. Darko Petković, istaknuli su da će ova visokoškolska ustanova nastaviti suradnju s Fondacijom ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Isto je tijekom svog obraćanja potvrdio i Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Posjetitelji prezentacije imali su priliku pogledati dokumentarni film ”Međunarodna verifikacija projekta za 2006. godinu”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.