The Independent: “Medalje za nečast”

The Independent: “Medalje za nečast”

Nekoliko britanskih listova osvrće se u srijedu na odluku holandske vlade da odlikuje vojnike odgovorne za sigurnost u Srebrenici 1995. godine.

Diplomatski urednik The Timesa piše da je Predsjedništvo BiH uložilo protest holanskom ambasadoru u Sarajevu, dok istovremeno raste nezadovoljstvo među preživjelima i rođacima žrtava toga najvećeg krvoprolića u Evropi još od Drugoga svjetskog rata.

Times prenosi i stav lorda Paddyja Ashdowna, bivšega viskog predstavnika u BiH, koji kaže da shvata ljutnju koju je izazvalo dodjeljivanje vojnih odličja vojnicima holandskog bataljona, ali da ona nije usmjerena na pravu adresu, jer su svi vojnici NATO-a koji su služili u BiH dobili medalje. “Pravi krivci za masakr u Srebrenici nisu jadni vojnici na terenu ni Ujedinjene nacije, već lideri Zapada koji su odlučili da ne zaštite sigurne zone”, kazao je lord Ashdown, prenosi Times.

Dnevnik The Independent se slaže s ocjenom da Holanđani nisu bili ti koji su, kako se navodi, izdali Srebrenicu. To su uradili izaslanik UN-a Jasushi Akashi i zapovjednik UNPROFOR-a general Bernard Janvier, jer nisu odbrili zračne udare na položaje vojske bosanskih Srba, što je izvalo bijes britanskog zapovjednika u BiH Ruperta Smitha.

No, dodaje list, Akashi i Janvier samo su odražavali gotovo jedinstven stav vlasti u Londonu, u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i u Parizu i Moskvi, da je pobjeda Srbije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji potpuno zagarantirana, te da je uzaludan otpor Bošnjaka koji se s tim ne mogu pomiriti.

U to vrijeme, podsjeća Independent, zalaganje američkog predsjednika Billa Clintona za zračne udare u većini prijestonica zemalja NATO-a s prezirom se odbacivalo kao puka fantazija.

U uredničkom komentaru pod naslovom “Medalje za nečast” Independent piše da je Srebrenica jedna od najsramotnijih epizoda u historiji međunarodnih mirovnih operacija i da se to krvoproliće moglo i moralo spriječiti.

Odluka holandske vlade da odlikuje vojnike koji nisu izvršili svoj zadatak, mada je pitanje da li bi iko drugi u tome bio uspio, otvara pitanje da li je iz slučaja Srebrenice zaista izvučena pouka, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.