Protest bh. građana zbog odlikovanja


Ispred vojne kasarne u holandskom gradu Asenu, ministar odbrane Hank Kamp uručio je juče priznanja vojnicima holandskog bataljona UN-a “Dačbat”, koji su u julu 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, i otkrio spomen-obilježje.

Građani BiH koji žive u Holandiji, iako ne u velikom broju, izrazili su svoj protest zbog ove odluke Ministarstva odbrane. Dževad Kurić, predsjednik Platforme BiH u Holandiji, kazao je da se u Asenu okupilo stotinak demonstranata. Demonstracije, zbog odluke holandskog Ministarstva odbrane, održane su i u Hagu, gdje se nije okupilo puno ljudi.

 

Okupljanje su organizovali Društvo za ugrožene narode iz Njemačke, Plarforma BiH u Holandiji, Mladi BiH i Politički komitet Stari most.

Fadila Memišević, predsjednik DUN-a u BiH, kazala je da je odluka o dodjeli priznanja sramna, jer su holandski vojnici imali zadatak da štite Srebrenicu kao zaštićenu zonu UN-a, ali da taj zadatak nisu časno obavili.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da ne nalazi nikakvo opravdanje za ovakvu odluku holandske vlade prilikom posjete Udruženju majki enklava Srebrenica i Žepa. Tom prilikom je istakao da je ova odluka izazvala ogorčenje i nezadovoljstvo bh. građana i dovodi u pitanje kredibilitet UN-a i njenom doprinosu pomirenju u BiH.

Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa ocijenilo je ovaj čin kao odgovor na njihovu tužbu protiv holandske vlade i ministarstva odbrane te zemlje. Rasprava o ovoj tužbi, koja je trebalo da bude održana juče, odgođena je za februar, a predstavnice ovog udruženja zatražile su juče od Silajdžića da im pomogne pri dobijanju viza za odlazak na raspravu.

 

Povodom uručivanja medalja pripadnicima holandskog bataljona UN “Dačbat”, koji su 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, od strane Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije, Predsjedništvo BiH je uručilo hitan poziv za sastanak ambasadoru Kraljevine Holandije Karelu E. Voskuleru.

Ovom prilikom Predsjedništvo BiH je uručilo i zvaničan protest holandskom ambasadoru, uz napomenu da očekuje odgovor predstavnika holandske strane.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je saopštilo da je ovaj čin izazvao ogorčenje i negodovanje kod građana Bosne i Hercegovine, a posebno kod članova porodica žrtva Srebrenice.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.