Mejakić i drugi: Početak suđenja 20. decembra


Nakon nekoliko odgađanja, Sudsko vijeće je zakazalo datum početka suđenja četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima. Suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću počet će 20. decembra 2006. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ovu četvoricu tereti da su od aprila do kraja 1992. godine na području općine Prijedor, nad nesrspkim stanovništvom, počinili zločin protiv čovječnosti. U optužnici se navodi da je u tom periodu sa područja ove općine više od 7.000 civila zatvoreno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su mnogi i ubijeni.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi «direktno učestvovali u tim zlostavljanjima i progonima».

Prema navodima optužnice, Željko Mejakić je od 24. maja do 30. augusta 1992. bio de facto komandant logora Omarska, a Momčilo Gruban komandir jedne od tri smjene straže u istom logoru.

Obojici se na teret stavljaju ubistva i mučenja zatočenika koja su počinile njima podređene osobe, te zlodjela koja su počinili oni lično. Među nabrojanim zločinima je i silovanje i drugi oblici seksualnog zlostavljanja zatvorenika.

Optuženi Duško Knežević je, kako stoji u optužnici, bez ikakvog službenog položaja redovno ulazio u logore Omarska i Keraterm gdje je «neometan počinio ubistva i premlaćivanja zatvorenika», te učestvovao u silovanju i drugim oblicima seksualnog zlostavljanja.

Dušan Fuštar je, smatra Tužilaštvo, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine komandovao jednom od tri smjene straže u logoru Keraterm u kojem je bilo zatočeno oko 1.500 civila nesrba.

Fuštar se tereti i da je lično ubio više od jedne osobe u logoru, te da ih je fizički zlostavljao.

Sva četvorica optužuju se za «udruženi zločinački poduhvat».

Nakon uvodnih riječi koje bi strane trebale izložiti 20. decembra, dokazni postupak će početi sredinom januara naredne godine.

Na statusnoj konferenciji odbrane su naglasile da još uvijek nisu dobili sve dokaze od Tužilaštva BiH, a tužilac Peter Kidd je pojasnio da njegov ured još uvijek prikuplja audio zapise od Haškog tribunala koje žele uvrstiti u dokaze.
Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević su iz Haga prebačeni u Sarajevo 9. maja ove godine, a u skladu sa izlaznom strategijom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Balkan Investigative Reporting Network;  www.bim.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.