Doživotni zatvor za granatiranje Sarajeva

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju osudilo je u četvrtak Stanislava Galića, zapovjednika bosanskih Srba tijekom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine na doživotni zatvor, zbog “terora nad civilnim stanovništvom”.

“Žalbeno vijeće odbacuje presudu od 20 godina prvostupanjske instance i osuđuje Galića na doživotni zatvor”, rekao je Fausto Pocar, sudac koji je predsjedavao sjednicom, pročitavši u cijelosti presudu.

 

Ovo je prvi put da je ICTY konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu statutom.

Kazna koja je izrečena na prvostupanjskoj instanci u prosincu 2003. “potcijenila je ozbiljnost Galićeve uloge”, ocijenilo je Žalbeno vijeće.

Optužba je tražila doživotni zatvor za Galića, zapovjednika Romanijskog korpusa od rujna 1992. do kolovoza 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo. On je prvi optuženi od ICTY-a kojem se sudilo za opsadu Sarajeva.

Ovaj “srednjovjekovni pakao”, kako ga je nazvala glavna tužiteljica, koji je trajao 44 mjeseca, što se smatra najdužom opsadom u Europi nakon Drugog svjetskog rata, praćen je televizijskim kamerama cijeloga svijeta a da međunarodna zajednica nije bila u stanju da okončati ga.

U granatiranju i njegovog stanovništva ubijeno je 11.700 ljudi, među kojima više od 1.500 djece, prema brojkama Helsinškog komiteta za ljudska prava.

 

 

Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.