RS dobila novu vladu


Republika Srpska dobila je juče novu, dvanaestu vladu, koju će ponovo predvoditi Milorad Dodik, kome je ovo treći mandat na funkciji premijera RS.

Za izbor Dodika na mjesto premijera RS glasalo je 60 poslanika u Narodnoj skupštini RS, 16 je bilo protiv, a dva su bila uzdržana. Vlada je izabrana sa 60 glasova “za” i 18 “protiv”. Poslije izbora premijer i ministri položili su svečanu zakletvu.

 

U prvoj izjavi poslije ponovnog izbora za premijera RS, Dodik je rekao da će Vlada preuzeti odgovornost i u naredne četiri godine raditi za dobrobit RS i njenih građana.

“Nastavićemo da radimo u kontinuitetu ono što smo započeli. Meni i mojoj stranci stalni interes biće RS”, rekao je Dodik.

 

Iznoseći ekspoze pred poslanicima, Dodik je rekao da će Vlada pokrenuti brojene reforme u ekonomskom, privrednom i socijalnom sektoru i da u RS i BiH moraju biti uspostavljeni zajednički principi djelovanja na dobrobit svih. Dodik je poručio da Vlada koju će voditi ima jasan stav, a to je da RS bude federalna jedinica u BiH.

“Nalazimo se na društevno-ekonomskoj i istorijskoj prekretnici i zato su naredne četiri godine najznačajniji period za RS i BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da u RS i BiH moraju biti uspostavljeni međusobno povjerenje, zajednički interesi i ravnopravnost.

“Ta tri principa možemo generisati i razvijati u sferi ekonomije, razvojem i tržišnom konkurencijom, kao i demokratijom u sferi politike”, rekao je Dodik i naglasio da je takav pristup garant postojanja i funkcionisanja BiH.

Dodik se ponovo založio za decentralizaciju, ocijenivši je opštim principom za funkcionisanje organa i institucija u BiH.

SNSD, naveo je Dodik, prvi put ima punu odgovornost za vršenje vlasti kao stranka koja je dobila najveće povjerenje u BiH.

 

“Uz odgovornost SNSD će imati i odlučnosti da mijenja stanje u RS i BiH nabolje. Period u naredne četiri godine biće obilježen unapređenjem ekonomije i razvoja. Zato će nova vlada kao svoje ciljeve postaviti povećanje bruto društvenog proizvoda, rast zaposlenosti i ravnomjerniji regionalni razvoj”, rekao je Dodik.

U tom pravcu, Dodik je naveo da će RS potpuno primijeniti Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, a takvu saradnju ponuditi i Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Govoreći o jednom od najkrupnijih političkih pitanja s kojima će se suočiti nove vlasti, Dodik je kazao da se reforma policije u BiH mora odvijati i završiti u skladu sa Sporazumom o reformi policije uz sprovođenje stavova parlamenta RS.

“Nama su prihvatljiva tri principa Evropske komisije, jer oni nisu smetnja da postoji MUP i policija RS. Samo takvim pristupom možemo imati dogovor, a sve drugo je gubljenje vremena”, naveo je on i dodao da će MUP RS i dalje imati zadatak da sarađuje s Haškim tribunalom i hapsi optužene za ratne zločine.

Dodik je ocijenio i da je potrebno smanjiti Oružane snage BiH, jer država ne može finansijski da podnese da ima 10.000 aktivnih vojnika i 5.000 rezervista.

Pozdravljajući poziv NATO-a da BiH postane članica Partnerstva za mir, Dodik je istako da bi se BiH prijemu u NATO mogla približiti do 2010. godine i time integrisati u globalni sistem bezbjednosti.

“Terorizam kao posebna opasnost u BiH nije originalnog porijekla i nema ovdje svoju tradiciju, već je uvezen, a RS ima interes da suzbija svaki oblik terorizma, prijetnje građanima i njenim stranim gostima”, rekao je Dodik i dodao da se naročita opasnost vidi u radikalnom islamskom terorizmu koji traži uporište širom Balkana, pa i u BiH.

Kada su u pitanju evropske integracije BiH, Dodik je istakao da će RS i dalje snažno podržavati te procese i učiniti sve da što prije bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS prilikom rasprave o ekspozeu uputili su primjedbu mandataru Miloradu Dodiku što njegovi ponovni navodi o referendumu nisu navedeni u pisanom ekspozeu, već ih je Dodik iznio u usmenom izlaganju.

Dodik je kazao da će predložiti referendum o statusu RS ukoliko i dalje bude nastojanja da se ukine ovaj entitet. 

“Smatramo to svojom obavezom i od toga nećemo odustati”, kazao je Dodik.

Naveo je i da ga raduje činjenica što je njegov raniji stav o mogućem referendumu o samostalnosti RS “smanjio diskusije o tome treba ili ne treba ukinuti RS”.

 

U novoj vladi RS, koja je juče izabrana, pored premijera ostalo je i 11 ministara iz prethodnog kabineta Milorada Dodika, koji će i dalje biti u istim resorima. Osim njih u Vladi će biti i pet novih ministara.

Na dosadašnjim pozicijama ostali su ministar finansija Aleksandar Džombić, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, ekonomskih odnosa i koordinacije Jasna Brkić, rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić, trgovine i turizma Predrag Gluhaković, saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Fatima Fatibegović, prosvjete i kulture Anton Kasipović, izbjeglica i raseljenih lica Omer Branković, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić i nauke i tehnologije Bakir Ajanović. Za novog ministra pravde izabran je Džerald Selman, lokalne uprave i samouprave Zoran Lipovac, privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip, porodice, omladine i sporta Proko Dragosavljević i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić.

 

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić uputio je najviše kritika na Dodikov ekspoze, navodeći da je u njemu sadržano samo ono što je Vlada radila u proteklih devet mjeseci, a ne o njenim budućim planovima.

“Nova vlada je naslijedila samo agoniju. Vlada nema hrabrosti i viziju”, kazao je Stojičić.

“SDS je 16 godina odlučivao kako će se živjeti u RS. Navike se teško mijenjaju i ne može se očekivati da se oni tako brzo promijene zato im želim da još dugo godina kritikuju iz opozicije”, odgovorio je Dodik poslanicima SDS-a.

Na SDS-ove optužbe da je SNSD liderska stranka Dodik je odgovorio da SDS-u niko nije kriv što nemaju lidera i dodao da kritike poslanika Ognjena Tadića nisu usmjerene na ekspoze nego na njegovu promociju za predsjednika stranke.

Dodik je istakao da je SNSD u RS dobio 141.000 glasova više od drugoplasiranog SDS-a, ali da su i to što su dobili “dobili zahvaljujući Čaviću kojeg su se riješili”.

Dodik je poručio SDS-u da nema snage da se izvuče iz sopstvenog blata u kojem se nalaze i da im je bolje da budu konstruktivna opozicija.

“PDP ima kapacitet da shvati promjene i zato su oni ponovo sa SNSD-om, a vi nikada to neće shvatiti i zato nikada nećemo biti s vama i radiću sve da vas bude još manje od 17 koliko vas je sada”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović čestitao je juče Miloradu Dodiku izbor na funkciju predsjednika Vlade RS.

“Siguran sam da će to značiti novi iskorak i brži razvoj u svim oblastima za dobrobit svih građana RS”, navodi Radmanović u čestitki.

Efikasna primjena izbornih rezultata u RS, koja je završena izborom Vlade, dodao je Radmanović, može da bude primjer ostalim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

 

Nezavisne

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.