RS dobila novu vladu


Republika Srpska dobila je juče novu, dvanaestu vladu, koju će ponovo predvoditi Milorad Dodik, kome je ovo treći mandat na funkciji premijera RS.

Za izbor Dodika na mjesto premijera RS glasalo je 60 poslanika u Narodnoj skupštini RS, 16 je bilo protiv, a dva su bila uzdržana. Vlada je izabrana sa 60 glasova “za” i 18 “protiv”. Poslije izbora premijer i ministri položili su svečanu zakletvu.

 

U prvoj izjavi poslije ponovnog izbora za premijera RS, Dodik je rekao da će Vlada preuzeti odgovornost i u naredne četiri godine raditi za dobrobit RS i njenih građana.

“Nastavićemo da radimo u kontinuitetu ono što smo započeli. Meni i mojoj stranci stalni interes biće RS”, rekao je Dodik.

 

Iznoseći ekspoze pred poslanicima, Dodik je rekao da će Vlada pokrenuti brojene reforme u ekonomskom, privrednom i socijalnom sektoru i da u RS i BiH moraju biti uspostavljeni zajednički principi djelovanja na dobrobit svih. Dodik je poručio da Vlada koju će voditi ima jasan stav, a to je da RS bude federalna jedinica u BiH.

“Nalazimo se na društevno-ekonomskoj i istorijskoj prekretnici i zato su naredne četiri godine najznačajniji period za RS i BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da u RS i BiH moraju biti uspostavljeni međusobno povjerenje, zajednički interesi i ravnopravnost.

“Ta tri principa možemo generisati i razvijati u sferi ekonomije, razvojem i tržišnom konkurencijom, kao i demokratijom u sferi politike”, rekao je Dodik i naglasio da je takav pristup garant postojanja i funkcionisanja BiH.

Dodik se ponovo založio za decentralizaciju, ocijenivši je opštim principom za funkcionisanje organa i institucija u BiH.

SNSD, naveo je Dodik, prvi put ima punu odgovornost za vršenje vlasti kao stranka koja je dobila najveće povjerenje u BiH.

 

“Uz odgovornost SNSD će imati i odlučnosti da mijenja stanje u RS i BiH nabolje. Period u naredne četiri godine biće obilježen unapređenjem ekonomije i razvoja. Zato će nova vlada kao svoje ciljeve postaviti povećanje bruto društvenog proizvoda, rast zaposlenosti i ravnomjerniji regionalni razvoj”, rekao je Dodik.

U tom pravcu, Dodik je naveo da će RS potpuno primijeniti Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, a takvu saradnju ponuditi i Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Govoreći o jednom od najkrupnijih političkih pitanja s kojima će se suočiti nove vlasti, Dodik je kazao da se reforma policije u BiH mora odvijati i završiti u skladu sa Sporazumom o reformi policije uz sprovođenje stavova parlamenta RS.

“Nama su prihvatljiva tri principa Evropske komisije, jer oni nisu smetnja da postoji MUP i policija RS. Samo takvim pristupom možemo imati dogovor, a sve drugo je gubljenje vremena”, naveo je on i dodao da će MUP RS i dalje imati zadatak da sarađuje s Haškim tribunalom i hapsi optužene za ratne zločine.

Dodik je ocijenio i da je potrebno smanjiti Oružane snage BiH, jer država ne može finansijski da podnese da ima 10.000 aktivnih vojnika i 5.000 rezervista.

Pozdravljajući poziv NATO-a da BiH postane članica Partnerstva za mir, Dodik je istako da bi se BiH prijemu u NATO mogla približiti do 2010. godine i time integrisati u globalni sistem bezbjednosti.

“Terorizam kao posebna opasnost u BiH nije originalnog porijekla i nema ovdje svoju tradiciju, već je uvezen, a RS ima interes da suzbija svaki oblik terorizma, prijetnje građanima i njenim stranim gostima”, rekao je Dodik i dodao da se naročita opasnost vidi u radikalnom islamskom terorizmu koji traži uporište širom Balkana, pa i u BiH.

Kada su u pitanju evropske integracije BiH, Dodik je istakao da će RS i dalje snažno podržavati te procese i učiniti sve da što prije bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS prilikom rasprave o ekspozeu uputili su primjedbu mandataru Miloradu Dodiku što njegovi ponovni navodi o referendumu nisu navedeni u pisanom ekspozeu, već ih je Dodik iznio u usmenom izlaganju.

Dodik je kazao da će predložiti referendum o statusu RS ukoliko i dalje bude nastojanja da se ukine ovaj entitet. 

“Smatramo to svojom obavezom i od toga nećemo odustati”, kazao je Dodik.

Naveo je i da ga raduje činjenica što je njegov raniji stav o mogućem referendumu o samostalnosti RS “smanjio diskusije o tome treba ili ne treba ukinuti RS”.

 

U novoj vladi RS, koja je juče izabrana, pored premijera ostalo je i 11 ministara iz prethodnog kabineta Milorada Dodika, koji će i dalje biti u istim resorima. Osim njih u Vladi će biti i pet novih ministara.

Na dosadašnjim pozicijama ostali su ministar finansija Aleksandar Džombić, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, ekonomskih odnosa i koordinacije Jasna Brkić, rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić, trgovine i turizma Predrag Gluhaković, saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Fatima Fatibegović, prosvjete i kulture Anton Kasipović, izbjeglica i raseljenih lica Omer Branković, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić i nauke i tehnologije Bakir Ajanović. Za novog ministra pravde izabran je Džerald Selman, lokalne uprave i samouprave Zoran Lipovac, privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip, porodice, omladine i sporta Proko Dragosavljević i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić.

 

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić uputio je najviše kritika na Dodikov ekspoze, navodeći da je u njemu sadržano samo ono što je Vlada radila u proteklih devet mjeseci, a ne o njenim budućim planovima.

“Nova vlada je naslijedila samo agoniju. Vlada nema hrabrosti i viziju”, kazao je Stojičić.

“SDS je 16 godina odlučivao kako će se živjeti u RS. Navike se teško mijenjaju i ne može se očekivati da se oni tako brzo promijene zato im želim da još dugo godina kritikuju iz opozicije”, odgovorio je Dodik poslanicima SDS-a.

Na SDS-ove optužbe da je SNSD liderska stranka Dodik je odgovorio da SDS-u niko nije kriv što nemaju lidera i dodao da kritike poslanika Ognjena Tadića nisu usmjerene na ekspoze nego na njegovu promociju za predsjednika stranke.

Dodik je istakao da je SNSD u RS dobio 141.000 glasova više od drugoplasiranog SDS-a, ali da su i to što su dobili “dobili zahvaljujući Čaviću kojeg su se riješili”.

Dodik je poručio SDS-u da nema snage da se izvuče iz sopstvenog blata u kojem se nalaze i da im je bolje da budu konstruktivna opozicija.

“PDP ima kapacitet da shvati promjene i zato su oni ponovo sa SNSD-om, a vi nikada to neće shvatiti i zato nikada nećemo biti s vama i radiću sve da vas bude još manje od 17 koliko vas je sada”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović čestitao je juče Miloradu Dodiku izbor na funkciju predsjednika Vlade RS.

“Siguran sam da će to značiti novi iskorak i brži razvoj u svim oblastima za dobrobit svih građana RS”, navodi Radmanović u čestitki.

Efikasna primjena izbornih rezultata u RS, koja je završena izborom Vlade, dodao je Radmanović, može da bude primjer ostalim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.