Nizozemski ministar obrane odlikuje postrojbu UN-a

Nizozemski ministar obrane odlikuje postrojbu UN-a

NIZOZEMSKI ministar obrane Hank Kamp najavio je da će 4. decembra odlikovati nizozemsku postrojbu Ujedinjenih naroda “Dutchbat” koja je 1995. bila stacionirana u zaštićenoj zoni Srebrenice, a koja nije spriječila pokolj oko osam hiljada ljudi.

Na vijest o dodjeli medalje Nizozemcima reagiralo je Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, a teme su se dotakli i neki strani mediji.

 

Francuska spisateljica i novinarka tjednika Liberation, Sylvie Matton, u tekstu pod naslovom “Medalja srama za Srebrenicu” ironično piše da nizozemskim “veteranima iz Srebrenice treba medalja za PTSP, budući da asistiranje u genocidu zasigurno ostavlja teške traume.”

Matton navodi da između 6. i 11. srpnja niti jedan pripadnik nizozemske postrojbe nije ispalio ni metka. Piše i o tome da su međunarodne snage znale da Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karadžić planiraju pokolj, ali su ipak pustili između četiri i pet tisuća izbjeglica u zonu prije nego su podigli ogradu i tako deset tisuća ljudi ostavili na milost i nemilost krvnicima.

U svom tekstu progovara o nizozemskim časnicima, pukovniku Kerremansu i bojniku Frankenu koje je preživjela žrtva Srebrenice Hasan Nuhanović optužio da su se doslovno pokorili zapovijedima Ratka Mladića i zatvorili oči pred genocidom koji im se odvijao pred očima.

Na kraju zaključuje da nizozemska postrojba ne zaslužuje ništa osim medalje srama. “Dodijeliti im bilo kakvu drugu bila bi uvreda sjećanju na mrtve i preživjele žrtve Srebrenice.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.