Zastava, grb i himna RS u skladu s Ustavom BiH, zakon o slavama nije

 

SARAJEVO -Ustavni sud BiH jučer i danas održao je svoju 35. plenarnu sjednicu. U predmetu pokrenutom po zahtjevu Sulejmana Tihića Ustavni sud je utvrdio da čl. 1. i 2. Zakona o slavama i svetkovinama nisu u suglasnosti s ustavnim principom ravnopravnosti konstitutivnih naroda, građana i ostalih u BiH i da su diskriminirajućeg karaktera.

Ustavni sud je smatrao da su osporenim odredbama Zakona o slavama i svetkovinama RS-a obuhvaćeni praznici koji odražavaju i veličaju samo srpsku pšovijest, tradiciju, običaje i vjerski i nacionalni identitet i da se u isto vrijeme te vrijednosti nameću pripadnicima ostalih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalim na području RS-a.

 

 

Istovremeno, utvrđeno je da je član 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH. Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, jer se radi o zastavi u kojoj su zastupljene panslavenske boje koje su karakteristične za povijest slavenskih naroda, među kojima su i konstitutivni narodi u BiH.

Ustavni sud ukazuje da zastava RS-a i zastava Srbije nisu identične jer zastava Srbije ima u svom sastavu i grb što nije obilježje zastave RS-a. Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnositelja, da je zastava korištena tijekom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.