Usaglašena shema organizacije policijske strukture na državnom nivou


Upravni odbor Direkcije za reformu policije je usaglasio shemu organizacije policijske strukture na državnom nivou. Ovo je novinarima izjavio predsjedavajući Upravnog odbora Direkcije Himzo Selimović danas poslijepodne u Sarajevu u pauzi sjednice UO te direkcije.

“Ispoljen je veliki stepen međusobnog razumijevanja i spremnosti na kompromis svih članova Upravnog odbora tako da smo usaglasili sva sporna pitanja i ta shema buduće organizacije policijske strukture na državnom nivou izgleda ovako – na čelu ministarstva je ministar. U tom nivou imaju instituti koji će osigurati profesionalan i neovisan rad policije, dakle nezavisni odbor, policijski odbor, ured za pritužbe građana“, kazao je Selimović. Dodao je da će na državnom nivou postojati tri direktora policije.

Na čelu agencije za istrage, sadašnje SIPA-e koja će se zvati Državna agencija za istrage i bavit će se samo istragom najkrupnijih dijela iz oblasti kriminala, bit će direktor te agencije.

Sadašnja Državna granična policija ubuduće će se zvati Granična policija BiH, a na njenom čelu bit će također direktor i direktor policije koji će biti na čelu Direkcije za koordinaciju policije i ujedno predsjedavati Odborom direktora koji čine ova tri direktora.

„On će imati koordinirajuću ulogu kad su u pitanju i ta druga dva direktora i komesari lokalnih policijskih oblasti, ali u određenim propisanim slučajevima i naredbodavnu ulogu prema tim institutima. U nivou direktora i veza s Odborom direktora i prema ministru sigurnosti bit će Policijska akademija, s jedne strane na čelu s direktorom i s druge strane Agencija za policijsku podršku u čijem sastavu će biti pravna služba, finansije, logistika, IT komunikacije, analitika, baze podataka itd.“, kazao je Selimović.

Dodao je da će u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policije biti operativni centar mješovitog sastava gdje će biti predstavnici Državne agencije za istragu, Granične policije BiH i predstavnici lokalne policije nadležne za druga policijska pitanja. Također, Odsjek za kriminalističku tehniku i kontradiverzionu zaštitu koji će se baviti standardizacijom postupanja policijskih agencija o ovim pitanjima i jedinica za zaštitu VIP ličnosti.

„Dakle poslovi i zadaci sadašnje SIPA-e koji su se odnosili na zaštitu VIP ličnosti i značajnih objekata prelazi u nadležnost drugih agencija“, kazao je Selimović.

Prema njegovim riječima, to je ono što predstavlja usaglašenu shemu buduće policijske strukture na državnom nivou.

Upravni odbor Direkcije za reformu policije će nastaviti raditi danas poslijepodne i sutra.

„Nastavljamo usaglašavati nadležnosti ovih instituta o kojima sam govorio, a nakon toga, ukoliko nam vrijeme dozvoli, preći ćemo na raspravu o utvrđivanju kriterija na osnovu kojih će se odrediti buduće policijske regije“, kazao je Selimović.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.