Filmovi na Kozarac.ba

Filmovi na Kozarac.ba


Uveli smo novu download sekciju na nasoj stranici gdje ce mo postavljati domace filmove. Za pocetak smo postavili dva skoro izasla filma Go West i Grbavicu.

GRBAVICA

Samohrana majka Esma živi sa svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Sarom u sarajevskom naselju Grbavica, u kojem se život, nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, još uvijek sastavlja.
U nemogućnosti da sa skromnom socijalnom pomoći koju dobija sastavi kraj sa krajem, Esma se zapošljava kao konobarica u jednom noćnom klubu. Cjelonoćni rad je fizički naporan za Esmu, te ona protiv svoje volje biva primorana da provodi manje vremena sa svojom kćerkom.

Esmu još uvijek progone nasilni događaji iz prošlosti, te ona prisustvuje grupnim terapijama u jednom lokalnom centru za žene. Uz svoju najbolju prijateljicu Sabinu, na koju se često oslanja, Esma nalazi srodnu dušu i u Peldi, saosjećajnom kolegi iz noćnog kluba. Ratoborni mangup Sara počinje zapostavljati nogomet jer se između nje i drugara iz razreda, Samira, počne razvijati toplo prijateljstvo. Između dvoje osjetljivih mladih tinejdžera se javlja jaka veza jer su oboje u ratu ostali bez očeva. Ali Samira iznenađuje činjenica da Sara ne zna tačno gdje i kako je njen otac časno poginuo. Pitanje Sarinog oca postaje problem kada Sari zatreba potvrda da je njen otac poginuo kao šehid, mučenik svetog rata, da bi dobila popust za predstojeću ekskurziju. Esma joj govori da je teško dobiti tu potvrdu, jer tijelo njenog oca još nije pronađeno. U međuvremenu, Esma očajnički pokušava posuditi novac da plati Sarinu ekskurziju. Zbunjena Sara se strašno uznemiri kada je nekoliko učenika iz razreda počne zadirkivati jer se njeno ime ne nalazi na spisku šehidske djece. Saznavši da je njena majka platila punu cijenu ekskurzije, Sara agresivno zahtijeva istinu. Esma gubi živce i grubo joj otkriva da je začeta silovanjem u jednom kampu za ratne zarobljenike. Uprkos činjenici da je njihovo suočavanje sa istinom jako bolno, ono je Esmin prvi pravi korak ka savladavanju svoje teške traume. Sara jeste povrijeđena ovom istinom, ali ipak se javlja mala mogućnost da odnos između majke i kćerke krene novim putem

GO WEST
Opis:
Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, jugoslavenska federacija se raspada u krvavim ratovima. Milan, srbin iz patrijarhalne društvene zajednice, dugogodišnji student, i Kenan, musliman, violončelista, su homoseksualni par koji živi u Sarajevu. Njihove živote, intimni i javni, potresa agresija na Bosnu I Hercegovinu, koja za posljedicu ima i buđenje međunacionalne mržnje.
Zatečeni u Sarajevu kojeg pod opsadom drže srpske snage, kreću ka Milanovom rodnom selu, gdje će sačekati da im njegov otac Ljubo pronađe način za odlazak u Holandiju. Svjedočeći brutalnosti srpskih snaga i njihovoj mržnji prema muslimanima, Milan nalazi spasonosno rješenje: Kenana maskira u ženu i počinje ga predstavljati kao svoju suprugu Milenu, a tu tajnu otkriva samo najboljem Milanovom prijatelju Lunji. Kada Milana prisilno mobiliziraju u vojsku situacija postaje skoro bezizlazna. Kenanu, jedino društvo ostaje Ranka, konobarica u lokalnoj kafani, žena od čijih tajni strahuje većina seljana…

Oba filma su dostupna za nase clanove na film download sekciji. Ako neko ima problema sa gledanjem moze se meni javiti na mail i pokusat cu da pomognem.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.