Film “Grbavica” osvojio nagradu Vijeća Evrope za ljudska prava


Film “Grbavica” rediteljice Jasmile Žbanić, rađen u produkciji “Deblokade”, osvojio je nagradu “Grand Prix Odyssee – Vijeća Evrope za ljudska prava” koju dodjeljuje Vijeće Evrope najboljim filmovima podržanim od Eurimagesa.

Nagrada je Jasmili Žbanić uručena jučer na ceremoniji u Strasbourgu. Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su gotovo svi ambasadori zemalja članica Vijeća Evrope, dok nažalost, predstavnika Bosne i Hercegovine nije bilo u Strasbourgu na dodjeli ove značajne nagrade, navodi se u saopćenju “Deblokade”.

Žiri sastavljen od šest ambasadora pri Vijeću Evrope, kojim je predsjedavao ruski ambasador u VE Aleksandre Orlov, dodijelio je nagradu filmu “Grbavica” zbog “izuzetne izražajne snage filma i aktuelnosti teme”.

Prema mišljenju žirija, “film pokazuje da pravi heroji često nisu oni za koje mislimo da jesu, te da su mali, obični ljudi – pravi heroji koji i čine ovaj svijet vrijednim življenja”.

U konkurenciji za nagradu, među mnogima, bili su i filmovi “Caché” reditelja Michaela Hanekea (francusko-austrijska koprodukcija), “L’Enfant” reditelja Jean-Pierra i Luca Dardennea (belgijsko-francuska koprodukcija) te film “Manderlay” reditelja Larsa Von Triera (dansko-švedska koprodukcija).

Žiri je dodijelio i nagradu za “umjetnički izražaj” filmu “The Brides – Nyphes” reditelja Pantelisa Voulgarisa (grčko-francuska koprodukcija) i filmu “La Raison du Plus Faible” reditelja Lucasa Belvauxa (belgijsko-francuska koprodukcija).

“Special Mention for the Picture Beauty” (Specijalna nagrada za ljepotu fotografije) pripala je filmu “Waiting for the Clouds – Bulutlari Berlerken) reditelja Yesima Ustaogloua (koprodukcija Francuske, Njemačke i Grčke).

Film “Grbavica”, s još deset najboljih filmova iz svih krajeva svijeta, bio je nominiran i za nagradu “Hollywood World Award”, koja se dodjeljuje u okviru Hollywood film festivala. Dobitnici su proglašeni 23. oktobra, a ovu prestižnu nagradu dobio je film “Volver” reditelja Pedra Almodovara.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.