KOZARAC-Jutarnji trač…

Neko skoro napisa da smo napravili veliki uspijeh u povratku i da možda mi koji smo u njemu 24 sata to i ne primjetimo, i da je svake godine sve bolje i bolje…

Slažem se da mi nekada ne vidimo šta imamo ovdje dok to ne izgubimo, ali se isto tako dobro sjećamo kako smo se počeli vračati u Kozarac.

Malo se ko sjeća ovoga super marketa u centru Kozarca koji je dokaz da smo uspijeli u obnovi porušenih objekata, ali sjetimo se zaista tih dana, prvo je pitanje koliko nas ih se može sjećati a drugo je naravno i da li se i oni sjećaju.

Ovako se borila manjina kada je htijela da vrati zgradu osnovne škole u Kozarcu onima kojima ona i pripada, njenim učenicima.

Tada su se u zgradi nalazile srpske izbjeglice, koje su se, gle ironije, tu našle s našim povratkom.

Bili smo manjina ali smo znali šta želimo i borili smo se svim dozvoljenim načinima da dođemo do željenog cilja.

Podsjećanja na dane povratka, koja i ovaj put imamo zahvaljujući arhivi našeg malogdiva mogu nam ujedno biti primjer da se možemo izboriti za naša prava, ako ništa za ona osnovna životna prava.

Mi danas hvala Bogu imamo Prvu Bosansku školu u RS-u, koja unatoć problemima koji je prate, predstavlja ogroman primjer uspijeha u povratku i organizovanju osnovnog obrazovanja.

Mi se danas suočavamo s problemom zdravstvene zaštite, slično kao što smo bili u problemu sa obrazovanjem, danas nam trebaju tri četiri adekvatne prostorije, malo veća vikendica, malo manja štala, možda malo nepotrebno i ujedam ali ni sam ne znam šta da kažem, osim da smo odvajali markicu na svakoj prodanoj ulaznici na “pjevačima” u protekli tri-četiri godine, koje su nam protutnjale u vašarluku koji smo sami sebi pripremili, imali bi izgrađenu ambulantu

Zadovoljili smo se što smo slobodni da se vratimo na ognjišta i što možemo slobodno graditi svoje domove. Zaista nemam ništa protiv privatnog uspijeha, koji će uvijek biti ma u kojem društvu bili, i drag mi je svaki novi krov koji mogu vidjeti, ali priznaćete da nas je to smetnulo s nekih stvari koje se u ovo vrijeme uočavaju a koje su možda trebale biti prioritetne.

Došlo je vrijeme za infrastrukturu, za komunikacije, elektro i vodovodne mreže, javnu rasvjetu, regulacioni plan, izgradnju ambulante, vatrogsanog doma, omladinskog doma, oživljavanje KUD-Mrakovica i možda čak pokretanje kina. ili barem riješiti pitanje prostora koji je za to bio predviđen, pokrenuti pitanje vrtića i ne znam smijem li da nabrajam dalje.

Ova će pitanja ostati nerješena i do narednog jutarnjeg ali nadam se da će nas pokrenuti, jer pogledajte uslove u kojima danas radimo i recimo možemo li biti zadovoljni rezultatima povratka u Kozarac?

Ova godina je na izmaku, relativno malo se može učiniti i mislim da je ovaj odlazak u Austriju i riješavanje nekih problema društva nešto najaktuelnije a da se za 2007 godinu pripremimo i maksimalno organizujemo u riješavanju zdravstvene zaštite.

Naravno da to nisu jedini problemi ali ono što bi bio uspijeh jeste da svi kolektivno pokažemo spremnost u pomoći Kozarcu, da kroz transparentan rad i rezultate na terenu dokažemo da kao zajednica možemo dijelovati.

Jedan od prioriteta jeste i popis stanovništva koji bi dao prijesjek socijalnog stanja u Kozarcu a i u dijaspori,

Ova stranica, odnosno udruženje njenih članova, dosta bi pomogla u ovome pravcu, činjenica je da se putem ove stranice može najbrže infornisati najveći broj Kozarčana u dijaspori što je njen največi uspijeh.

Zahvaljujući ovoj tehnici neprestano smo u kontaktu tako da oni koji žele da vide svoje mjesto bez obzira na kojem kontinentu bili imaju tu mogučnost, ujedno mogu da aktivno učestvuju u dešavanjima bez obzira na fizičku udaljenost. Vjerujem da možemo osnovati jako udruženje koje će prije svega osigurati ovu stranicu koja i ovako nosi ogroman teret, i preko koje ćemo biti aktivni, organizovani i na kraju transparentni. Ne znam da li je rano da na forumu pokrenem listu članova koji bi se uključili u udruženje ali bi volio barem znati one koji planiraju doći 27. decembra kada bi se prvi put sastali da razgovaramo na ovu temu. Ovo je potrebno i zbog razloga pripreme ove sjednice i broja učesnika i obezbjeđivanje adekvatnog prostora. Možete mi se javiti i na e mail adresu svabo@kozarac.ba da potvrdite svoj dolazak ili da postavite pitanja vezana za udruženje.

Od nekih “manjih” prioriteta jeste i pokrivanje džematske kuće u džematu Kalata, ovo je ujedno poziv prvenstveno džematlijama da se odazovu i pomognu nabavku crijepa kako bi se kuća pokrila prije zime i snijega, a džemat ne bi želio da ulazi u dugove.

Džemat Kalata broji oko 500 domačinstava i jedan je od najveći džemata i trebao bi da što prije aktivira svoju džamiju kako bi se pojačala aktivnost džemata isamim tim naprave uslovi za školovanje djece.

U petak su se u Islamskoj zajednici birali džematski odbori u svim džematima, predstavnici za skupštinu medžlisa, tijelo za izbor sabornika, izvršni odbori medžlisa te predstavnici za sam Sabor i Rijaset.

Ono što je za nas bitno, to su izbori u prvom i drugom krugu, gdje su izabrani članovi džematskih odbora i izvršnog odbora Medžlisa. Nadam se da ću ubrzo dobiti i zvaničan izvještaj predstavnika Medžlisa.

Pred džematski odbor Kalate trenutno je dosta posla, jer se na zadnjem sastanku odbora zajedno sa Izvršnim odborom medžlisa, dogovorilo da će se krenuti u aktivnosti dovođenja privremenog/stalnog imama. Odbor je trebao sačiniti financisjki izvještaj i stanje broja džematlija koji plačaju vazifu i tako donijeti prijedlog za kategorizaciju visine vazife gdje bi se također evidentirali i oni koji ne žele plačati kao i oni koje bi džemat oslobodio plačanja.S tim bi se stvorili uslovi za dovođenje stalnog imama,džamija bi bila aktivna za obavljanje pet dnevnih namaza a ujedno bi proradio i mekteb.Sve ove aktivnosti doprinijele bi i bržoj izgradnji džematske kuće i zvaničnog otvorenja džamije.

Na kraju sam sebi kažem treba li ovoliko kukati, ovoliko tražiti na sve strane, treba li uopšte bilo šta kucati?

Ma nema beda, lako ćemo mi dovesti zabavu na stranicu ali nažalost problemi će ostati…

Iskreno vjerujem da možemo i da polako dolazimo do spoznaje da se moramo udruživati u riješavanju ovih zajedničkih problema, imamo sve na raspolaganju, sad je sve do nas…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.