Je_ala vas inauguracija


Mandat koji sam dobio shvaćam kao obvezu. Imam veliku obavezu prema brojnim građanima Republike Srpske koji su glasali za mene, ali i prema onima koji nisu. Imam i obvezu prema svim građanima Bosne i Hercegovine. Ispunit ću ih.
 
Ovo je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci, obećao danas na kraju konstituirajuće sjednice ovog državnog tijela u Sarajevu, na kojoj su, uz njega, službeno dužnost članova bh. predsjedništva preuzeli i Haris Silajdžić (bošnjački član) i Željko Komšić (hrvatski član).
Obraćajući se brojnim bh. dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice i veleposlanicima akreditiranim u BiH, Radmanović je naglasio da promjena vlasti, ma kakva bila i bilo kad se događala, predstavlja važan trenutak.., budi nadu, ali i strahovanja.


 
„Naš zadatak je da promjena ne bude važna samo trenutak. Promjena se mora osjetiti već danas, pogotovo ubuduće. Moraju je osjetiti svi u BiH. Tako ćemo pobijediti strahovanja“, kazao je novi predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručujući, među ostalim, da „različitosti, koje nesumnjivo postoje u Europi, a i u BiH posebno, ne smiju biti izvor sukoba, već naprotiv prednost. Neophodno je, smatra Radmanović, potpuno prevladavanje ranijih neprijateljstava. Za takvo nešto, dodao je, potrebni su istina, osuda svih zločinaca, razumijevanje i pomirenje.
 
Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da su ovi izbori pokazali da je BiH zrela za punu demokraciju i političko uređenje koje uokviruje njihove živote.
 
„Pitanje kako reformirati postojeći sustav i uskladiti ga s potrebama i aspiracijama Bosne i Hercegovine otvoreno je i treba ga rješavati uz puno učešće građana i svih subjekata zainteresiranih za budućnost ove zemlje“, kazao je Silajdžić na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH.
 
On je naglasio da država BiH želi biti dobar susjed i konstruktivan član europske i svjetske zajednice te da je dužnost Predsjedništva BiH, ali i svih drugih činitelja, da učini sve kako bi u BiH bilo pravednije društvo. Silajdžić je naglasio da je u suradnji s međunarodnom zajednicom, putem diplomatskih predstavništva, Svjetske banke, MMF-a i aktivnim odnosom prema potencijalnim investitorima moguće u ovoj državi pokrenuti projekte značajne za život svakog građanina BiH.
 
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, pozvao je sve građane BiH da podrže njegove napore i uvjerenje da BiH mora biti demokratska, civilizirana i napredna država, država vladavine prava i tolerancije, država u kojoj nitko neće biti diskriminiran i gdje će svi biti ravnopravni i jednaki.
 
„Kao pripadnik hrvatskog naroda u BiH znam šta znači biti u brojčanoj manjini. Međutim, BiH u svoj svojoj ljepoti je država na čijem svakom dijelu je netko negdje u manjini. Obećavam da ću se boriti za punu primjenu i afirmaciju osnovnog principa na kome historijski počiva univerzalna ideja civilnog društva, a koji ustvari i čini Bosnu i Hercegovinu od njenog postanka. Taj princip je: da je većina apsolutno odgovorna za manjinu“, poruka je Željka Komšića, do sada najmlađeg izabranog člana Predsjedništva BiH.
 
Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH počela je, nešto iza podne, intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine. Sjednicu je otvorio dosadašnji predsjedavajući državnog predsjedništva Sulejman Tihić, koji je trojicu novih članova pozvao na potpisivanje i polaganje svečane prisge. Ujedno im je čestitao i poželio uspješan mandat.
 
Radmanović, Silajdžić i Komšić dobili su danas certifikate o osvojenim mandatima. Te dokumente svečano im je na konstituirajućoj sjednici uručio predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

Aktivisti Pokreta DOSTA! danas su ispred zgrade Predsjednistva BiH, organizirali prosvijed noseći transparent «JE_ALA VAS SVEČANA INAUGURACIJA, PRIHVATITE SE POSLA». Ova poruka je upućena novoizabrani članovima kolektivnog Predsjednistva BiH. Aktivista Pokreta DOSTA! ovim su željeli skrenuti pozornost javnosti na to da je institucija kolektivnog Predsjedništva duznost i odgovornost a ne privilegija i prilika zaosobno bogaćenje.

«Zahtjevamo od novoizabranih članova kolektivnog Predsjednistva BiH da se prihvate posla i da ne slijede primjer svojih predhodnika. DOSTA! nam je šuplje priče i svečanih manifestacija. Zahtjevamo da novoizabrani članovi kolektivnog Predsjednistva BiH prevladaju svoje razlike i zajedno počnu raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Građani trebaju biti svijesni da se građanska odgovornost u drustvu ne svodi samo na glasanje. Samo građani BiH mogu primorati vlast da radi u interesu svih građana.», poručuju iz Pokreta DOSTA!. 
 
Novi saziv državnog predsjedništva BiH konstituiran je u skladu sa službenim rezultatima izbora.
 
Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH nazočili su bh. dužnosnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OSCE-a, Vijeća Europe, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, MMF-a i Europske policije, veleposlanici zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira i veleposlanici akreditirani u BiH.

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.