Za ishod američkih izbora “ključne istočne države”

Birališta u američkim državama su se otvorila prije nekoliko sati te će, ovisno o pojedinoj državi ili vremenskoj zoni, biti zatvorena do srijede rano ujutro po hrvatskom vremenu.

Tada se očekuju prve naznake o tome da li će Republikanska stranka izgubiti oba doma Kongresa, samo Predstavnički dom ili će – u što većina promatrača sumnja – uspjeti nekako zadržati vlast.

 

Izlazne ankete – koje su za vrijeme predsjedničkih izbora prije dvije godine prednost dale Kerryju, da bi na kraju Bush bio taj koji će otići kući pjevajući – se ove godine ne smatraju previše pouzdanim indikatorom, i to najviše zbog toga što će umjesto izbora predsjednika morati pokriti 435 kongresnih i 33 senatske utrke.

Umjesto toga će daleko bolji indikator biti prvi službeni i neslužbeni rezultati pojedinačnih izbornih utrka u tzv. kompetitivnim izbornim okruzima na Istočnoj obali, odnosno iz 7 kompetitivnih senatskih okruga od kojih su sve – osim one u Montani – u istočnim vremenskim zonama SAD.

Ukoliko republikanski kandidati iz tih područja počnu gubiti utrke u okruzima i državama koje se smatraju kompetitivnima, to će potvrditi najave o valu svenarodnog nezadovoljstva Bushovom politikom i republikancima, odnosno o “demokratskom tsunamiju” koji će bez problema srušiti tanušnu većinu od 15 mjesta u Predstavničkom domu.

Ukoliko, pak, ranjivi republikanski kandidati u istočnim državama uspiju izdržati taj udar, smatra se da konačni rezultat izbora neće biti poznat sve dok se ne prebroje glasovi iz najzapadnijih država, a možda se taj proces otegne sve dok ne počnu stizati rezultati s Havaja.

Većina promatrača vjeruje da je gubitak republikanske većine u Predstavničkom domu gotovo izvjestan, dok će republikanci uspjeti zadržati većinu u Senatu. Jučer je takvu prognozu izrekao i Charles Schummer, demokratski senator iz New Yorka.

Jedna od skoro potpuno izvjesnih promjena u Senatu nakon današnjih izbora će biti i dva mjesta za nezavisne kandidate – Bernie Sanders iz Vermonta, dugogodišnji nezavisni kongresnik socijalističke orijentacije, te Joe Lieberman iz Connecticuta, nekadašnji demokratski kandidat za potpredsjednika kojeg je stranka odrekla zbog podrške ratu u Iraku. Obojica su, inače, najavila da će nakon izbora – bez obzira tko bude imao većinu – surađivati s frakcijom Demokratske stranke.

Trenutno nema nekih podataka o odzivu, osim što su izborne vlasti pojedinih okruga Floride objavile kako je oko 11 % upisanih birača svoj glas već ranije dalo putem pošte. S druge strane dolaze dojave o problemima s glasačkim strojevima u Pennsylvaniji, kao i kaosu na biračkim mjestima u Philadelphiji.

 

 

Index

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.