Radmanović, Silajdžić i Komšić polažu zakletvu


Konstitutivnom sjednicom Predsjedništva BiH danas počinje s radom Predsjedništvo, koje je izabrano u skladu s voljom građana BiH i zvaničnim rezultatima izbora, izjavio je juče Nebojša Radmanović, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, uoči konstitutivne sjednice Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH biće održana danas u Sarajevu, a novi saziv biće konstituisan u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora.

 

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH – Haris Silajdžić (bošnjački član), Nebojša Radmanović (srpski član) i Željko Komšić (hrvatski član), primiće uvjerenja o tome da su osvojili mandate. Nakon toga će novi članovi položiti svečanu zakletvu. U nastavku sjednice biće izabran predsjedavajući novog saziva Predsjedništva BiH. To će, prema najavama, biti Nebojša Radmanović, a pored njega prisutnima će se obratiti i Silajdžić i Komšić.

Radmanović je izjavio da je po dosadašnjim dogovorima vidljivo da sva tri člana Predsjedništva žele da Predsjedništvo BiH funkcioniše kao kolektivni šef BiH, a da bi se to ostvarilo mora se raditi u skladu s Ustavom BiH.

“Vrlo je važno za sve narode u BiH kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH i ako se budemo držali Ustava i zakona koji regulišu pojedine nadležnosti Predsjedništva BiH onda je to moguće”, kaže Radmanović.

On ističe da je interes svih u BiH da se, što je moguće prije, dogovore o konstituisanju Savjeta ministara BiH i da ovo pitanje neće dovesti do raskola zbog oprečnih stavova SNSD-a i SBiH po tom pitanju.

“Tačno je da Predsjedništvo BiH odlučuje o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH, ali je prije tog potrebno postići politički dogovor o tom, koji za sada ne postoji. Zalažem se da se političke partije koje su osvojile mandate u parlamentu BiH dogovore ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH da bi Predsjedništvo jednostavnije završilo posao”, naglašava Radmanović. Upozorava da bi se, ukoliko se to ne desi, moglo ući u mandatarenje.

Radmanović smatra da je realno da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Srbin iz RS i iz SNSD-a i podsjeća da je četiri godine na čelu Savjeta ministara BiH bio Bošnjak iz FBiH.

On dodaje da SNSD, stranka iz koje dolazi, na sjednici Glavnog odbora u subotu nije predložila ime budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će to tek biti moguće nakon razgovora s ostalim partijama u bh. parlamentu.

Radmanović smatra da će nesporazumi s Harisom Silajdžićem, članom Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i lidera SBiH, zbog zalaganja te stranke o ukidanju entitetskog glasanja biti prevaziđeni.

 

Konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH prisustvovaće bh. zvaničnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OEBS-a, Savjeta Evrope, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske policije, kao i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira i ambasadori akreditovani u BiH.

Prvi saziv Predsjedništva BiH izabran je u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Za člana Predsjedništva je iz reda bošnjačkog naroda izabran Alija Izetbegović, za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda Momčilo Krajišnik, a za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Krešimir Zubak.

Nakon opštih izbora u oktobru 2002. godine izabran je treći saziv Predsjedništva BiH. Činili su ga: Mirko Šarović, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Dragan Čović, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i Sulejman Tihić, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon što je Šarović podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg u aprilu 2003. godine pod pritiskom OHR-a zbog afere “Orao”, umjesto njega je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda izabran Borislav Paravac.

U martu 2005. godine visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio je Dragana Čovića s funkcije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Članovi Predsjedništva BiH do 1. novembra 2006. godine su: Sulejman Tihić (bošnjački član), Borislav Paravac (srpski član) i Ivo Miro Jović (hrvatski član).

 

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je da će danas u Sarajevu novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, a u četvrtak, 9. novembra, predsjedniku i potpredsjednicima RS u Banjaluci uručiti uvjerenja da su na izborima osvojili mandat.

Petrić je istakao da CIK izdaje uvjerenja o osvojenim mandatima i svim opštinskim odbornicima, načelnicima i svim licima koja su izabrana na izborima.

“Sertifikat je javna isprava koju izdajemo licu koje je osvojilo mandat radi legitimisanja i u kojoj se navodi o kad do kad su izabrani za neku funkciju”, pojasnio je on.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.