Kozarac.ba

Radmanović, Silajdžić i Komšić polažu zakletvu


Konstitutivnom sjednicom Predsjedništva BiH danas počinje s radom Predsjedništvo, koje je izabrano u skladu s voljom građana BiH i zvaničnim rezultatima izbora, izjavio je juče Nebojša Radmanović, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, uoči konstitutivne sjednice Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH biće održana danas u Sarajevu, a novi saziv biće konstituisan u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora.

 

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH – Haris Silajdžić (bošnjački član), Nebojša Radmanović (srpski član) i Željko Komšić (hrvatski član), primiće uvjerenja o tome da su osvojili mandate. Nakon toga će novi članovi položiti svečanu zakletvu. U nastavku sjednice biće izabran predsjedavajući novog saziva Predsjedništva BiH. To će, prema najavama, biti Nebojša Radmanović, a pored njega prisutnima će se obratiti i Silajdžić i Komšić.

Radmanović je izjavio da je po dosadašnjim dogovorima vidljivo da sva tri člana Predsjedništva žele da Predsjedništvo BiH funkcioniše kao kolektivni šef BiH, a da bi se to ostvarilo mora se raditi u skladu s Ustavom BiH.

“Vrlo je važno za sve narode u BiH kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH i ako se budemo držali Ustava i zakona koji regulišu pojedine nadležnosti Predsjedništva BiH onda je to moguće”, kaže Radmanović.

On ističe da je interes svih u BiH da se, što je moguće prije, dogovore o konstituisanju Savjeta ministara BiH i da ovo pitanje neće dovesti do raskola zbog oprečnih stavova SNSD-a i SBiH po tom pitanju.

“Tačno je da Predsjedništvo BiH odlučuje o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH, ali je prije tog potrebno postići politički dogovor o tom, koji za sada ne postoji. Zalažem se da se političke partije koje su osvojile mandate u parlamentu BiH dogovore ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH da bi Predsjedništvo jednostavnije završilo posao”, naglašava Radmanović. Upozorava da bi se, ukoliko se to ne desi, moglo ući u mandatarenje.

Radmanović smatra da je realno da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Srbin iz RS i iz SNSD-a i podsjeća da je četiri godine na čelu Savjeta ministara BiH bio Bošnjak iz FBiH.

On dodaje da SNSD, stranka iz koje dolazi, na sjednici Glavnog odbora u subotu nije predložila ime budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će to tek biti moguće nakon razgovora s ostalim partijama u bh. parlamentu.

Radmanović smatra da će nesporazumi s Harisom Silajdžićem, članom Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i lidera SBiH, zbog zalaganja te stranke o ukidanju entitetskog glasanja biti prevaziđeni.

 

Konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH prisustvovaće bh. zvaničnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OEBS-a, Savjeta Evrope, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske policije, kao i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira i ambasadori akreditovani u BiH.

Prvi saziv Predsjedništva BiH izabran je u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Za člana Predsjedništva je iz reda bošnjačkog naroda izabran Alija Izetbegović, za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda Momčilo Krajišnik, a za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Krešimir Zubak.

Nakon opštih izbora u oktobru 2002. godine izabran je treći saziv Predsjedništva BiH. Činili su ga: Mirko Šarović, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Dragan Čović, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i Sulejman Tihić, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon što je Šarović podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg u aprilu 2003. godine pod pritiskom OHR-a zbog afere “Orao”, umjesto njega je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda izabran Borislav Paravac.

U martu 2005. godine visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio je Dragana Čovića s funkcije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Članovi Predsjedništva BiH do 1. novembra 2006. godine su: Sulejman Tihić (bošnjački član), Borislav Paravac (srpski član) i Ivo Miro Jović (hrvatski član).

 

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je da će danas u Sarajevu novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, a u četvrtak, 9. novembra, predsjedniku i potpredsjednicima RS u Banjaluci uručiti uvjerenja da su na izborima osvojili mandat.

Petrić je istakao da CIK izdaje uvjerenja o osvojenim mandatima i svim opštinskim odbornicima, načelnicima i svim licima koja su izabrana na izborima.

“Sertifikat je javna isprava koju izdajemo licu koje je osvojilo mandat radi legitimisanja i u kojoj se navodi o kad do kad su izabrani za neku funkciju”, pojasnio je on.

 

 

Nezavisne

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.