KOZARAC-Jutarnji trač…

“Zlatni oktobar” je prošao, kako su nazavli protekli mjesec zbog neuobičajnih toplih dana. Zadnjih dana temperatura je naglo opala a ujutro su osvanuli i prvi mrazevi koji nagovještavaju da bi nas u novembru već mogao pokriti sniježni prekrivač…

Lijepi dani iskoristili su se za završetke mnogih vanjskih poslova a jedan od takvih iskoristile su članice organizacije “Srcem do mira” s ostalima građanima kako bi očistili ruševine naše prijeratne ambulante.

Inače stanovništvo Kozaraca, od samog svog povratka, nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ambulanta je bila smještena u osnovnoj školi i tu je ostala do dan danas iako je škola vračena u svoju funkciju i nakon što su iz nje izašle srpske izbjeglice, koje smo tu zatekli.

Iako se dosta puta govorilo o tom problemu ništa se konkretno nije radilo kako bi se problem riješio, a veliku nadu za riješavanje ove osnovne životne potrebe dalo je obećanje Švicarskog Caritasa da će uz pomoć sredstava Vlade Lihtenštajna obnoviti ambulantu u Kozarcu uz obećanje Opštine da će obezbjediti sredstva za opremanje ustanove.

Zbog tih obećanja sredstva s kojima se trebala pokriti ambulanta i time barem zaštiti  od daljnjeg propadanja, preusmjerena su neke druge dijelove opštine.

Projekat je trebao biti gotovo do kraja augusta, međutim to se nije desilo a razloge tome niko još uvijek tačno ne zna, niti da li je projekat još uvijek aktuelan. Kako nas je obavjestio sekretar MZ Kozarac, koji je bio i najupučeniji u ovo, čovjek koji je radio na ovome projektu ispred Caritasa, naglo je obolio i projekat je iz tih razloga obustavljen, ali isto tako da je ubjeđen da se neće odustati od ovoga projekta.

Zvančno su neka obavještenja došla u opštinu u vezi ovoga slučaja ali načelnik nikada nije konkretno rekao o čemu se radi. I u opštini su svi jako iznenađeni što se ovaj projekat nije realizovao i skoro da im je to za povjerovati.

Možda ovaj slučaj i ne bi bio aktuelan da škola nije uputila Domu zdravlja u Prijedoru zahtijev za povrat svojih prostorija zbog čega bi se ambulanta morala iseliti. Predstavnici Doma zdravlja razgovarali su s članovima Savjeta MZ kako bi se pokušale obezbjediti prostorije za smještaj ambulante, no Savjet nije imao za ponuditi adekvatan prostor te je zbog obećanja da će se zgrada od prijeratne ambulante renovirati donijeo zaključak da bi Dom zdravlja u Prijedoru trebao da gleda u tom pravcu i ulaže napore kako bi ambulanta dobila konačni smještaj…

Pored ovoga dosta nada daje se i na projekat Porodične medicine, iskreno ja i nisam mnogo informisan o ovome ali nadam se da ćemo uvidjeti ovaj problem koji se vuče od samog našeg povratka i konačno ga početi riješavati.

Mogu li ovakve akcije građana ukazati na naše potrebe i šta će se desiti ako se ambulanta zbog ne pronalaženja adekvatnih prostorija, iseli u Prijedor?

Na kome će biti odgovornost zbog nedostatka osnovne zdravstvene u zaštite u Kozarcu, šta ako se nečiji život nađe u momentima kada su i sekunde bitne?

Iako i ovako imamo tu “zaštitu” od 7-3 h a poslije smo prepušteni Bogu i Škeriću, ko će od ljudi biti odogovaran kada ostanemo prepušteni samo Bogu?

Mnogo je pitanja a čini mi se da je Dom zdravlja iz Prijedora želio da vruć krompir prebaci Mjesnoj zajednici.

Bilo kako, žene su nam ovaj put pokazale kako bi svi trebali da radimo i da se borimo za Kozarac, pa bilo to i ovakvim simboličnim akcijama. Koliko smo samo para srukali na kojekakvim koncertima, do sada smo sami sebi mogli srediti barem desno krilo ambulante i imati barem to, da ne govorim o proširenju ambulante. Znam da je Prijedor to trebao učiniti, ali ako ne znamo stisnuti ga da nam to uradi, znamo li onda barem sami sebi to napraviti, ili ćemo umirati čekajući…?

Jučer nam se “srušio” server iz nepoznatih razloga pa smo malo bili offline (mislim da ste primjetili)

Ostalo je standardno,….

…eh da, Smajo nam se oženio…:)

selam Kozarac.ba….

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.