Skupila pomoć od milion kruna


Veliko je srce Blanke Glasnović (50), Zagrepčanke koja je u Švedskoj od sedme godine, danas nastanjena u mjestu Sjöbo, 50-ak kilometara od Malmöa, koje bije glas da ne voli strance. Blanka to odlučno pobija i kaže da je upravo od stanovnika Sjöboa dobila nesebičnu pomoć u akciji koju vodi.

Ona je po zanimanju frizerka, ima veliku kuću i frizerski salon „Angelina“ u centru Sjöboa, dvoje djece iz prvog braka, u drugom je braku pet godina sa Seadom Kahrimanovićem, molerom iz Kozarca, koji je u Švedskoj od 1970-tih i koji opet ima iz svog prvog braka četvero djece. Blanka to šaljivo komentariše da su se „našli i složili Hrvatica i Bosanac“. Taj mužev Kozarac postao je Brankina opsesija.

– Prva moja posjeta Kozarcu bila je prije četiri godine i domah sam se zaljubila u to mjesto zbog topline i ljubaznosti građana. Drugi put sam bila ovog ljeta i spoznala da je građanima uz svu ljepotu ponovo napravljenih kuća porušenih u ratu, koje doduše prave uglavnom oni koji su u inostranstvu, itekako potrebna pomoć, posebno onim starijima.

U Kozarcu djeluje humanitarna organizacija „Srcem do mira“, koja prima pomoć od Finske, Austrije, Amerike i drugih zemalja i koju vodi Emsuda Mujagić. Međutim, i pored toga, zaključila sam da ima puno sirotinje koja nema ni za egzistencijalne potrebe. Kada sam dobro pogledala DVD o Kozarcu još jednom sam se uvjerila da mu je potrebna pomoć.

Stupila sam u kontakt sa Sakibom ef. Džaferovićem, koji je glavni imam Kozarca i u Medžlisu IZ Kozarac, od kojeg sam dobila spisak najugroženije 52 porodice, a na tom spisku je faktički preko 200 osoba s obzirom da u mnogima živi više osoba kojima je pomoć neophodna. Najviše me inspirirala Bahra s djetetom, koju sam ljetos upoznala, oboje su bolesni, preživljavaju od onog što dobiju od komšiluka koji nema puno.

Vidjela sam da je Kozarac, nažalost i cijela BiH, prepun takvih kao Bahra. Evo, pogledajte ovaj spisak i vidjećete da su na njemu između ostalih: muž i žena sa sedmoro djece, Osman Jaskić sa ženom i šestero djece, Alija Jaskić s ženom i petero djece, Edhem Balić s još pet članova, Šefik Bahonjić sa ženom i četvero djece, Zulfija Javor s četvero djece, Armin čonlagić sa ženom i troje djece, Safija Šahbaz 70 godina i dvije odrasle siromašne kćeri, Safija Fazlić s troje retardirane djece, Zijad Velić i troje djece bez roditelja, Edhem Bašić i žena koji su stari i dugo bez posla, Adem Kenjar sa ženom i sinom invalidom, Munira Mujkanović živi sama itd. Svi su oni, dakle, bespomoćni i pomoć će im dobro doći.

Ja i muž želimo značajnije pomoći Kozarac, želimo da se otvori zubna ambulanta za koju nosimo iz Sjöboa kompletnu zubarsku opremu i spremni smo godinu dana plaćati zubara tako da korisnici usluga plaćaju samo minimalno za eventualni utrošeni materijal, s tim da zubara poslije preuzme komuna.

Prostor će riješiti MZ Kozarac (vjerovatno u straoj školi). Mi želimo ovoriti i opremiti i starački dom u Kozarcu, jer tamo ima 20-tak osoba koje nemaju faktički kuda, te finansirati godinu dana medicinsku sestru koju bi poslije preuzela općina. Želimo pomoći i Osnovnu školu u Kozarcu sa kompjuterima i gimnastičkom opremom za sportsku halu i o tome razgovaramo s direktorom Muhidinom Šarićem i  Kemalom Fazlićem.

Kad se radi o konkretnoj pomoći za 52 porodice obezbijedićemo: drva za zimu, brašno, šećer, so, rižu, ulje, tjesteninu i druge potrepštine, u vrijednosti po porodici od najmanje 1.100 kruna, a sve ćemo kupiti u BiH.

Blanka želi posebno da istakne:

– Kompletnu opremu za zubarsku ordinaciju smo dobili od Folktanvård Sjöbo; pomogao je i Peter iz Lunda zadužen za medicinsku opremu Skåne regiona, pomaže Marcelo iz Malmöa dobrim poslovnim vezama, značajno su nas u akciji pomogli ICKA supermarket i vlasnik Anders u Sjöbou s higijsnskim potrepštinama, samo preko 300 kilograma šampona, te „La Perle“ iz Landskrone, grosist firma sa oko 400 kila šampona i drugih sredstava za higijenu, zatim Crveni križ „Kupan“ Sjöbo i Bodil sa zimskom odjećom i obućom, koje ima preko pola tone. Tu su i razna invalidska kolica, pomoćna kolica, oprema i sredstva za rehabilitaciju, sterilizator i svi potrebni instrumenti za zubnu ordinaciju.

Sve to već danima i danima sređujemo i pakujemo i tu su mi pomogle Šveđanke. Najveći dio sredstava za sve ovo dale su firme u Sjöbou, koje na taj način pokazuje da žele pomoći, te predrasuda o otporu prema strancima u ovom gradu nije tačna.
Grubo računajući, to je preko dvije tone robe u vrijednosti preko milion kruna.

Sve će to do Kozarca prevesti uz minimalne troškove autoprevoznik „Papalina“ kojem smo posebno zahvalni. Mi tražimo sve papire da kod carine prođemo najpovoljnije, tu nam pomažu Rajna iz Carine u Prijedoru i gospodin Veselinović iz Crvenog krsta Prijedor, a troškove carine ćemo platiti ja i muž.

Ma, samo su nas telefonski razgovori do sada koštali preko 60.000 kruna. Nadam se da ćemo uskoro put Kozarca i da će nam se mnogi iza Bajrama obradovati. Ja molim i apelujem na sve ljude dobre volje da nam se jave i da pomognu, jer mi ćemo nastaviti s aktivnostima pomoći.

Telefon na koji se zainteresirani mogu javiti: 0708-24 32 75 Blanka Glasnović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.