KOZARAC-Jutarnji trač…

Kako svakako nema ništa novo za reči nakon ovih Bajramskih blagdana, podsjetiću i sebe i vas  na  prvi Bajram u Kozarcu. Više iz razloga da se vidi kako smo u muci složniji a i da neke generacije ne misle kako su današnje džamije od svita i vika ovakve kakve ih danas vidimo kao i da se vidi ogroman posao koji smo u ovome relativno kratkom vremenu uradili na obnovi naših džamija.

Skoro smo imali priliku proči kroz naše mektebe i biti ponosni na postignuto ali smatram da ne smijemo ni zaboraviti kako smo počinjali…

Ove slike exluzivno za kozarac.ba ustupio nam je Edin Ramulić (malidiv) kojem bi mi Kozarčani trebali dati počasni kozarački rodni list jer je bezbroj puta dokazao da voli Kozarac pa nekada čak i više od nekih rođenih Kozarčana.

Mi koji smo od početka našeg stradanja bili zajedno, kao i na početku našeg povratka uspjeli smo davno srušiti razloge naše podvojenosti i dan danas gledamo da zajedničkim snagama obezbjedimo sebi bolje uslove za život, za sve nas kojima je životna sudbina odredila da živimo na ovim prostorima bez obzira kojoj Mjesnoj zajednici ili mahali pripadali.

U tom smislu trebali bi češće podsječati se na početke našeg povratka u Prijedor koji ne bi bio uspješan da nije bilo tog zajedništva, i koji treba da nam je stalno na pameti kako bi i danas, kada imamo mnogostruko bolje uslove za rad, postizali rezultate i stvarali uslove za još bolji život.

Kozarac je u ovim vremenima dobio značajnu ulogu i postao primjer povratka što nama Kozarčanima treba da bude čast ali ujedno i obaveza da nastavimo da ga gradimo, jer činjenica je da ako se Kozarac ne održi neće biti ni Prijedora, toga trebaju biti svjesni i Prijedorčani i ako uspijemo prevaziči tu podjeljenost biće za sviju bolje… (barem što se tiče nas Bošnjaka muslimana)

Ovako je bilo prije nekoliko godina a danas je u Kozarcu bio samo jedan uobičajni pazarni dan…

Samo da se javim, hvala Edek…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.