Pomilovana 32 osuđenika


Predsjednik RS Dragan Čavić, pred istek svog mandata, pomilovao je 32 osuđenika, među kojima i one s debelim policijskim dosijeima.

Odluka o pomilovanjima donesena je 12. oktobra ove godine i objavljena je u "Službenom glasniku RS".

Iz Kabineta predsjednika RS juče je saopšteno da je odluka o pomilovanju donesena u skladu s ustavnim ovlaštenjima i Zakonom o pomilovanju.

Iako zakonom nije ograničen broj niti povod za pomilovanje, dosadašnja praksa bila je da se odluka o pomilovanju donosi u povodu nekih državnih praznika. Odluka se u RS obično donosila na Dan republike u januaru ili za Vidovdan – 28. juna, pa čudi što je predsjednik RS ovu odluku donio sada.

Ministarstvo pravde RS i sudovi koji su vodili krivični postupak protiv osuđenika koji su tražili pomilovanje u četiri slučaja dali su negativno mišljenje o tome, ali je predsjednik i pored toga te osobe pomilovao. Osim ovoga, zabilježeno je i više slučajeva u kojima su sudovi dali pozitivno, a Ministarstvo pravde negativno mišljenje o pomilovanju, ili obratno, ali su ona ipak izvršena.

Među pomilovanim osobama, za koje je Ministarstvo pravde RS dalo negativno mišljenje, nalazi se između ostalog i Nedeljko Milošević zvani Neno iz Banja Luke, koji je u februaru ove godine osuđen na tri godine zatvora zbog izrade, nabavljanja i posjedovanja više hiljada falsifikovanih dokumenata pronađenih u ilegalnoj štampariji u podrumu banjalučke robne kuće "Adrija".

Prema Čavićevoj odluci, Miloševiću je zatvorska kazna smanjena za 12 mjeseci, iz čega proizilazi da vjerovatno neće više ni dana provesti u zatvoru, ako se uzmu u obzir vrijeme provedeno u pritvoru i činjenica da nakon odslužene dvije trećine kazne može biti pušten na slobodu.

Milošević je uhapšen 14. oktobra prošle godine, nakon što su tužioci i policija otkrili ilegalnu štampariju u podrumu "Adrije", najveće ikad pronađene na području RS. U podrumu, do kojeg se dolazilo tajnim ulazom, otkriveno je na hiljade falsifikovanih dokumenta raznih državnih organa, institucija i obrazovnih ustanova, među njima čak i pripremljene diplome doktora medicine.

Predsjednik RS je, i pored protivljenja iz Ministarstva pravde i suda, pomilovao i Veljka Čejića iz Banjaluke, osuđenog prošle godine zbog falsifikovanja isprava. Njegovu zatvorsku kaznu Čavić je preinačio u uslovnu osudu.

Čejić je uhapšen 2004. godine u okviru akciji "Falsifikat", u kojoj je otkriveno mnoštvo vozila registrovanih na osnovu falsifikovanih jedinstvenih carinskih isprava. U toj akciji, pored Čejića, uhapšeno je više osoba, među kojima je bilo i pet radnika MUP-a RS. Čejić je priznao krivicu za falsifikovanja dokumenata za registraciju vozila, te je sklopio sporazum s tužilaštvom.

Među pomilovanima, između ostalog, nalaze se i Dragan Jokić (42) i Miladin Bunić, osuđeni na zatvorske kazne zbog učestvovanja u neredima 7. maja 2001. godine u Banjaluci, kada je spriječeno postavljanje kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije. Ni s ovom Čavićevom odlukom nisu se složili Ministarstvo pravde RS i sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak protiv njih. Prema Čavićevoj odluci, Jokićeva i Bunićeva zatvorska kazna zamijenjene su uslovnom osudom. Njih dvojica su osuđena zajedno s grupom muškaraca zbog čestvovanja u neredima kada je spriječeno postavljanje kamena temeljca, zapaljeno više autobusa te povrijeđeno više osoba.

Pomilovane ubice, razbojnici, falsifikatori..

Prema Čavićevoj odluci, jednom dijelu osuđenika, njih devet, kazna zatvora zamijenjena je uslovnom osudom, dva osuđenika koja su već bila na izdržavanju kazne uslovno su puštena na slobodu, dok su za 20 osuđenika kazne djelimično smanjene. U jednom slučaju donesena je odluka o brisanju osude. Među pomilovanima se nalaze osobe osuđene za ubistva, od kojih jedan za trostruko ubistvo, potom osobe osuđene za pokušaj ubistva, poreske utaje, ugrožavanje javnog saobraćaja, teških krađa, razbojništva, izazivanje opšte opasnosti i falsifikovanja. Od 32 pomilovane osobe dvije su žene, od kojih je jedan osuđena za pokušaj ubistva, a druga za ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ko je sve pomilovan

Odlukom predsjednika RS kazne su djelimično smanjene Draganu Matoviću (37) iz bijeljinskog sela Pučile, Borisu Mamuli (51) državljaninu Hrvatske i Srbije, Milanu Mitroviću (51) iz Han Pijeska, Siniši Beriću (39) iz Banjaluke, Savanu Petkoviću (45) iz Kozarske Dubice, Siniši Živkoviću (21) iz Banjaluke, Draganu Pavičaru (34) iz Trna kod Banjaluke, Radi Rašetu (67) iz Gornjih Agića, opština Novi Grad, Milki Šapčanin (30) iz sela Srnice kod Šamca/Bosanskog Šamca. Smanjene su kazne i Vladimiru Markoviću (25) iz Sokoca, Radovanu Škoriću (39) iz Kotor Varoša, Milovanu Cumbi (26) iz sela Babići kod Šipova, Branislavu Uletiloviću (48) iz Banjaluke, Mirnesu Karabegoviću (24) iz Jelaha kod Tešnja, Milisavu Pejiću (43) iz Velike Obarske kod Bijeljine, Zoranu Joviću (28) iz sela Boljanić kod Doboja, Zoranu Kovačeviću (29) iz Doboja, Milenku Laziću (38) iz Baraća kod Mrkonjić Grada, Nedeljku Miloševiću (41) iz Banjaluke i Jugoslavu Dobrijeviću (26) iz Banjaluke. Kazna zatvora zamijenjena je uslovnom osudom za osuđenike Dijanu Šormaz (34) iz Banjaluke, Duška Ivanića (39) iz Čelinca, Miodrag Škavić (28) iz Zalužana, Slobodan Hrvaćanin (54) iz Trnopolja kod Prijedora, Stevan Tomić (53) iz Majdana kod Mrkonjić Grada, Veljko Čejić (38) iz Banjaluke, Ozren Predragović (29) iz Banjaluke. Dragan Jokić (42) iz Banjaluke i Miladin Bunić iz sela Borkovići kod Banjaluke. Na slobodu su pušteni Draženko Lukić (27) i Miroslav Petrović (29), oba iz Doboja. Čavićevom odlukom Dragutinu Šipki (57) iz Banjaluke izbrisana je osuda izrečena presudom Osnovnog suda u Banjaluci iz 2002. godine za krivično djelo neizvršenje sudske odluke.

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.