OBAVJEÅ TENJE I UPUTSTVA ZA IZBORE U IZ BiH

Drage naše džematlije evo ponovo nam se ukazuje prilika da biramo i budemo birani u zvanične organe Islamske zajednice BIH, a tu aktivnost ćemo akobogda obaviti u mjesecu novembru i decembru 2006. god. (Å evalu 1427. h.g.), kada se biraju džematski odbori u svim džematima, skupština medžlisa, tijelo za izbor sabornika, izvršni odbori medžlisa i sam Sabor i Rijaset.

Ono što je za nas bitno, to su izbori u prvom i drugom krugu, gdje ćemo izabrati članove džematskih odbora i izvršnog odbora Medžlisa.

Da bi se ove aktivnosti obavile u najboljem redu, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće:

– U što kraćem roku imenovati (dati prijedloge) za članove biračkih odbora u džematima (prijedlog je da se iskoristi povećano prisustvo džematlija u vrijeme klanjanja ramazanskog bajrama ili prva džuma poslije ovoga, kada je i krajni rok za dostavljanje ovog prijedloga, odnosno 27.10.2006. godine)

– Aktuelizirati stare biračke spiskove i upotpuniti ih, ako je to potrebno (ovo bi trebali da urade blagajnici u džematima, zajedno sa članovima biračkog odbora)

– Birati mogu svi punoljetni pripadnici džemata, dok birani mogu biti samo aktivni članovi Islamske zajednice, oni koji redovno plačaju vazifu i pridržavaju se pravila Islamske zajednice u BIH (poželjno je da se na kandidatskim listama nađu kandidati koji su najutjecajniji predstavnici džematlija, moralni i karakterni ljudi, sposobni za obavljanje konkretnih zadataka)

– Kandidatske liste ovjeravaju aktivni imam u džematu ili predsjednik aktivnog džematskog odbora, kao i članovi biračkog odbora džemata, a one moraju da sadrže najmanje dupli broj kandidata u odnosu na broj koji se bira. Ove liste treba u Medžlis dostaviti do 03.11.2006. godine, kako bi se na vrijeme pripremili glasački listići (procijeniti i potreban broj listića u džematima)

– U džematima će biti birani članovi džematskog odbora (broj članova zavisi od veličine samog džemata, do 200 domaćinstava 4, a preko 200 domaćinstava 6 članova, dok je imam član bez biranja), tri ili pet (veličina džemata to određuje) zastupnika džemata u Skupštinu Medžlisa i dva člana izbornog tijela koje bira sabornika (izabrani članovi nemaju poslije izbora nikakvih drugih poslova) i ovi izbori će biti obavljeni poslije džume namaza 10.11.2006. godine pa do 19:00 sahati istog dana, kada se obavlja i javno brojanje glasova. Rok za dostavljanje materijala i izvještaja sa izbora u Medžlis je 24 sahata

– Svi kandidati na listama trebaju potpisati izjavu da prihvataju kandidaturu, kao i ako budu izabrani, kodeks ponašanja izabranog člana u tijelima IZ-e BIH

– Novoizabrana Skupština Medžlisa će 25.11.2006. godine obaviti kandidiranje članova Izvršnog odbora Medžlisa, a kandidatska lista će istog dana biti ovjerena u Okružnoj komisiji u Bihaću, kako bi se na osnovu nje (ona će ustvari biti i glasački listić) obavilo glasanje i javno prezentiranje rezultata glasanja. Planiramo da se to obavi u Mutničkoj džamiji prije i poslije podne namaza. Za ove aktivnosti će biti imenovana Izborna komisija na nivou Medžlisa, koja će do tada sačinjavati kandidatske liste koje budu dolazile iz džemata za prvi krug izbora.

– Novina za kandidatsku listu članova Izvršnog odbora Medžlisa je što će kandidati biti raspoređeni u šest izbornih jedinica (rejona) kako bi se udovoljilo teritorijalnoj zastupljenosti, tako da će se birati samo po jedan kandidat iz svake izborne jedinice, dok će se sa liste imama birati dva kandidata, kako bi se udovoljila njihova zastupljenost u Izvršnom odboru (treba biti jedna trećina, a Glani imam je po položaju član). Ovako će se izabrati osam članova Izvršnog odbora, a deveti će biti Glavni imam Medžlisa.

– Izabrani kandidati (iz svakog džemata po dvojica) za izborno tijelo sabornika će taj treći krug izbora za članove Sabora islamske zajednice BIH obaviti 09.12.2006. godine, a mjesto i vrijeme održavanja će biti naknadno dostavljeni.

Džematlije i predstavnici džemata se za dodatne informacije vezano za predstojeće nam izbore mogu obratiti : Glavnom imamu (061399616), Predsjedniku (061479377), sekretaru i članu Okružne komisije (065311125) i administrativnom radniku Medžlisa IZ-e Kozarac (065581986).

BAJRAM Å ERIF MUBAREK OLSUN !!!!!



Predsjednik Izvršnog odbora
Medžlisa IZ-e Kozarac

Kulašić Teufik, dipl.ing.el.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.