KOZARAC-Jutarnji trač…

Za naše najmlađe Bjaram je počeo još juče… Ono što se u tim godinama čini ogromnim, kesa slatkiša i dvije lijepe slikovnice, kao u najljepšoj priči otrgnutoj od zaborava.

Akcija Bajramski paketići koju smo ovdje pokrenuli i uz Allahovu pomoć a zatim i podršku HO Jetima, Islamske Zajednice Medžlis Kozarac, te naših pojedinih članova koji su svojim zalaganjem doprinijeli da se sav ovaj posao pripremi i evo na kraju i realizuje, krenula je jučer ujutro u 9 sati ispred džemata Kozaruša, gdje smo zatekli glavnog imama Sakiba ef. kako prati učenje Kur'ana svojih budučih softi…

Pošto ćemo nastaviti ovu akciju, i do Kurban bajrama nastavićemo s ovom temom na forumu gdje se mogu vidjeti imena svih donatora, a prateči nickove vidjećemo i one najzaslužnije, pored Amira ef. Mahića imama u džematu Kamičani koji je također od početka bio uključen u ovu našu aktivnost i dao svoj veliki doprinos u organizaciji akcije, a kako je Bajram dočekao u itikjafu, u podjeli paketića pomogao nam je i naš dragi musafir, koji je i ovu godinu predvodio uz ramazan džemat Kalata, Abdul-Aziz Nurspahić inače sutudent treče godine na Al-Azharu u Egiptu, koji je pored svih džematskih obaveza našao vremena da učestvuje u ovoj, ako Bog da, hajr akciji.

U akciji je ukupno podjeljeno 160 paketića za sve redovne učenike. Ukupna vrijednost doniranih paketića iznosi oko 2400 KM (nesto manje). Zaista nisam stigao srediti sve te racune kako bi podnijeo i financijski izvjestaj i trazim halala za to, ali kako se akcija nastavlja imaćemo vremena i za to. Mislim da smo u tom pogledu transparentni i da pazimo na vaše povjerenje.

U svakom slučaju pokazali smo da malim gestima možemo pomoči svojoj zajednici, da možemo sarađivati i sa drugim institucijama i postizati rezultate, a onaj ko uradi kolko trun dobra vidjeće ga i sličan je onome koji posije zrno a iz kojeg nikne sedam klasova sa po stotinu zrna…

Prilikom podjele paketića “provjeravalo” se i znanje učenika, ja bih ih prvi upitao ono lakše pitanje, za prolaznu ocjenu:”Djeco znate li šta je sutra?”, a oni bi svi uglas “Baaajram!!”

Dalje je ispitivao Abdul-Aziz, koji je od najmlađih slušao Subhaneke, Eu'zu, Fatihu,…

U večini džemata uslovi za izvođenje mektebske nastave su zadovoljavajući ali ni u kom slučaju maksimali kakve bi trebali pružiti ovim našim najmlađim članovima zajednice i nadam se da ćemo im to vremenom i omogučiti.

U neke džemate nismo uspijeli stiči pošto je potrebno dosta vremena da se obiđe kompletan Medžlis, tako da te podjele paketića nismo zabilježili ali akciju smo ipak uspješno odradili i ja vam se ispred ove djece iskreno zahvaljujem i da nam Allah ukabuli i svima poveča nafaku kako bi mogli i dalje izdvajati sredstva za dobročinstva…

Nakon ikindije namaza proučeno je i zadnjih deset stranica Kur'ana s kojima se završila Mukabela, nakon koje je proučena dova a iza čega je slijedila nova radost za djecu, tradicionalna podjela “halve”.

Nakon podjele proučeni su uobičajni dijelovi Časne Knjige, dova, te donešen salavat na Allahovog Miljenika iza čega je preostalo da se polako pripremamo za zadnji ovogodišnji iftar te dolazeči praznik…

Žao mi je što nisam mogao pratiti aktivnosti iz svih džemata ali za to bi zaista bio potreban tim ljudi, ovako ipak slike koje sam uspio zabilježiti, bez ikakve protekcije 🙂

Sabah namaz klanjao se u 6:30 minuta a Bajram namaz u 8 h. U 9h sati na šehidskom mezarju okupilo se preko 1500 ljudi kako bi se sjetili naših najmilijih kroz učenje Kur'ana i dova Allahu da ih svrsta među šehide.

Bajram se uglavnom slavi u krugu porodice, o tim stvarima, baklavama, hurmicama itd., bumbarićima, sarmama itd. ne trebam vam govoriti… Lijepo vrijeme još više je uljepšalo današnji prvi dan ramazanskog Bajrama u Kozarcu.

Sutra će se odigrati Bajramski turniri u fudbalu koji počinju, za najmlađe u 10 h na Bratstvu i u 11 za starije na školskom igralištu.

Bajram mubarek Olsun svim našim dragim posjetiocima !!!

Tekabellallahu minna we minkum!!!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.