Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvela podzemni nuklearni pokus, izvijestila je sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA.

“Područje znanstvenih istraživanja Sjeverne Koreje uspješno je provedeno podzemnim nuklearnim pokusom pod sigurnosnim uvjetima 9. listopada 2006., u nemirna vremena kada čitav narod čini veliki skok naprijed u izgradnji velike prosperitetne moćne socijalističke države.

“Potvrđeno je kako nema nikakve opasnosti od radioaktivne emisije zbog nuklearnog pokusa koji je izveden pod znanstvenim nadzorom i s pažljivom kalkulacijom.

 

“Nuklearni pokus izveden je s prirođenom mudrošću i tehnologijom sto posto. Označava povijesni događaj te značajno hrabri i zadovoljava Korejsku narodnu armiju te ljude koji žele imati moćnu samostalnu obrambenu sposobnost.

“Pridonijet će obrani mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji oko njega”.

Južna Koreja i SAD potvrdile podrhtavanje tla u S. Koreji

Južna Koreja izvijestila je u ponedjeljak da je zabilježila podrhtavanje tla u Sjevernoj Koreji koja je objavila da je izvela nuklearni pokus pod zemljom.

Južnokorejska predsjednička rezidencija Blue House objavila je da je Institut za geoznanosti i mineralne izvore zabilježio podrhtavanje tla magnitude od 3,58 do 3,7 u 1,35 sati po GMT-u.

Američka siezmološka služba (USGS) potvrdila je u noći na ponedjeljak da je na području Sjeverne Koreja zabilježila podrhtavanje tla jakosti 4.2 stupnja Richterove ljestvice, prenijela je TV mreža CNN.

Podrhtavanje tla zabilježeno je u 10:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT) objavljeno je iz USGS-a, što se podudara s navodima korejske državne agencije KCNA da je u to vrijeme izveden podzemni nuklearni pokus.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, prenijela je riječi jednog visokog dužnosnika ministarstva obrane u Seoulu kako su “detektirali zvuk eksplozije kod mjesta Hwaderi, u pokrajini Sjeverni Hamgyong”.

Ova agencija smještena u saveznoj državi Colorado nije bila u stanju reći je li podrhtavanje rezultat atomske eksplozije ili prirodnog potres.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je kako “ne može potvrditi informacije” o sjevernokorejskom nuklearnom pokusu, prenio je CNN.

CNN navodi kako američka obavještajna zajednica procjenjuje da je Sjeverna Koreja u stanju izvesti nuklearni pokus, te da raspolaže s dovoljno plutonija za najmanje šest atomskih bombi.

Ta televizija javila je kako SAD nemaju planova za bilo kakav vojni odgovor na ovaj potez Pyongyanga te kako će vjerojatno inzistirati na daljnjem pooštravanju sankcija, uz moguću pomorsku blokadu.

TV mreža CBS prenosi ocjene stručnjaka kako će korejski nuklearni pokus, ako bude potvrđen, potaknuti utrku u naoružanju u regiji.

Podsjeća se i na prošlotjedne izraze zabrinutosti ministra obrane Donalda Rumsfelda kako će eventualni korejski pokus ukazati na nedjelotvornost međunarodne zajednice pa će i druge zemlje, koje razvijaju nuklearni program, vidjeti da nema velikih posljedica ako se nuklearna proba izvede.

Ako se informacije o izvedenoj podzemnoj nuklearnoj eksploziji pokažu točnima, Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijeta sa rigidnim maoističkim režimom i problemom gladi, pridružit će se ekskluzivnom klubu nuklearnih sila koji čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, te od 1998. Indija i Pakistan.

Među zemljama za koje se smatra da posjeduju nuklearno oružje, ali to nisu nikada službeno potvrdile, najčešće se spominje Izrael.

 

Hina

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.