Del Ponte: Haški sud neće moći da okonča rad do 2010.


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte upozorila je danas da bi se moglo desiti da sudski procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića nikada ne počnu ako Ujedinjeni narodi ne odobre finansijska sredstva Tribunalu za završetak svih suđenja.

Haški sud najvjerovatnije neće uspjeti okončati sva suđenja do 2010. godine, do kada su UN dale rok sudu za završetak svih procesa, rekla je Del Ponte na okruglom stolu tužilaca nekoliko međunarodnih sudova. Govoreći u Den Haagu nakon posjeta Beogradu, gdje je ponovno izrazila ljutnju zbog neuspjeha srbijanske vlade da uhapsi bivšeg generala bosanskih Srba Ratka Mladića, Del Ponte je kazala da još uvijek ima važnih bjegunaca koji se skrivaju od međunarodne pravde.
U tome ju je podržao glavni tužitelj Međunarodnog suda za Ruandu Hassan Jallow.

Ona je kazala da bi Haški sud, koji je pod ogromnim političkim pritiskom da završi rad do 2010. godine, mogao okončati suđenja do 2011. ili 2012. godine.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala kazala je da postoje tri opcije ako UN ne nastavi finansijski podržavati Tribunal – da se nađe dovoljno doborovoljnih sredstava, da se sudski procesi prebace na treće zemlje, ili da se prebace u zemlje u kojima su optuženi počinili zločine.

Prema Del Ponteovoj, ta posljednja opcija je prihvatljiva s političke tačke gledišta, ali ne i sa pravne, jer u konkretnom slučaju znači da Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću nikada ne bi bilo suđeno.

Del Ponte je ponovila da su još uvijek na slobodi lideri s prostora bivše Jugoslavije koji su počinili najgore zločine i da bivše jugoslavenske republike nisu još u mogućnosti preuzeti na sebe suđenja u predstojećem periodu.

Strategija Vijeća sigurnosti UN-a nikada nije bila da podstiče nekažnjivost optuženih za genocid i druge ozbiljne zločine, rekla je Del Ponte, dodavši da bi se, ako se ne dozvoli Haškom sudu da završi sva svoja suđenja, “upravo to moglo dogoditi”.

“Vjerujem da međunarodna zajednica neće tolerirati takvo očito kršenje svojih principa i sporazuma”, rekla je Del Ponte.

Del Ponte je predložila da Međunarodni kazneni sud (ICC) preuzme slučajeve koji ostanu nedovršeni kada istekne rok ICTY-u 2010.
Međutim, podsjetila je da su ICC priznale samo 102 države, a među njima naprimjer nisu Sjedinjene Države.
Del Ponte je zaključila da “žrtve balkanskih ratova ne zaslužuju da budu izdate još jednom”. FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.