Lideri bh parlamentarnih stranaka pozvani u Boston

Lideri glavnih političkih stranaka zastupljenih u Državnom parlamentu dobili su pozive od Dayton projekta da se od 17. do 19. studenog okupe u Bostonu, kako bi s američkim sugovornicima razmijenili mišljenje o prioritetima BiH nakon izbora, potvrđeno je “Dnevnom avazu”.

– To je neformalni susret u kome nastojimo s liderima vodećih bh. stranaka razgovarati o daljim reformama, koje imaju za cilj promoviranje aktivnosti koje vašu zemlju približavaju europskim integracijama. Želimo ohrabriti proces koji će obnoviti napore na reformama i utvrditi zajedničku listu aktivnosti, koje predstojeća vlast u BiH treba poduzeti – smatra Bruce Hitchner, predsjednik nevladine organizacije Dayton projekt i predavač na Tafts univerzitetu u Bostonu.

 

On i bivši prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays tijekom skoro dvije protekle godine agilno su radili na promjeni Ustava BiH, a sada nastoje pomoći bh. liderima i u kreiranju efikasnije vlasti.

– Bosna i njeni izabrani lideri na istinskoj su raskrsnici! Ured visokog predstavnika bi uskoro trebao svoje ovlasti i dužnosti predati EU. Time se sva odgovornost za upravljanje državom predaje u ruke izabranim bh. dužnosnicima. S punom suverenošću zemlje dolazi i potpuna odgovornost. No, nema izabrane vlasti koja može biti odgovorna za nešto, sve dok se građani te zemlje ne angažiraju i otvore dijalog sa svojim vodstvom – smatra Hitchner.

On ističe da je upravo to nedostajalo sve ove protekle godine, jer je OHR bila adresa kojoj su se obraćali i građani i političari.

– Međutim, u vrlo skoroj budućnosti ta adresa će nestati. BiH je divna zemlja s istinski talentiranim ljudima, ali ako se oni ne angažiraju, put vaše zemlje ka EU bit će spor i jako bolan, s malim rezultatima – upozorio je on.

Hays, pak, dodaje da su mogući izlaz iz takvog stanja ustavne promjene i reforme koje će dogovoriti bh. lideri.

– Oni trebaju sjesti i dogovoriti prioritete – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, promjene ustava, bolje funkcioniranje vlasti… Izabrani dužnosnici trebaju predahnuti u procesu formiranja koalicija za vlast i donijeti odluke o ovome. Stranci će pružiti svu potrebnu pomoć – veli Hays.

On ističe da je mjesto gdje bh. političari o ovome mogu razgovarati upravo Dayton projekt.

– Mi se nadamo da se tu može postići sporazum o prioritetima, te strukturi koja će dovesti do ponovnih aktivnosti koje bi bh. vlast učinile funkcionalnijom i spremnijom odgovoriti zahtjevima EU – smatra Hays.

Upitan kako zamišlja taj susret, posebno kada su u pitanju promjene Ustava BiH i kontroverze koje prate to pitanje, Hays ističe da svi moraju biti svjesni da se mora naći rješenje koje je provodivo, a ne da se iscrpljuju retorikom.

– BiH sada ima tri puta više činovnika nego prije rata 1992. godine. Građani plaćaju cijenu te ogromne i trome birokracije. U proteklih nekoliko godina Svjetska banka, MMF, Europska komisija, OHR… nastojali su, u suradnji s bh. vlastima, naći modele koji bi upravni aparat učinili efikasnijim. Ono što Bruce i ja sada nastojimo je mali napor da se u ovim aktivnostima objedine nastojanja vlasti, civilnog društva, kako bi se cijeli sustav učinio efikasnijim. Ti napori moraju biti transparentni. Vrijeme je da izabrani bh. dužnosnici preuzmu odgovornost. Mi smo im spremni pomoći u suočavanju s problemima koji su pred njima – ističe Hays.

On smatra da se moraju naći rješenja koja će odgovarati bh. prilikama, a ne nametati ili “uvoziti” nešto što neće moći funkcionirati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.