Počela postizborna kombinatorika u BiH


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je kako neće podnijeti ostavku na stranačku dužnost nakon što je pretrpio poraz u izbornoj utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva
BiH, dok se nagađanja oko mogućih postizbornih koalicija u BiH nastavljaju.

“Niti sam najavljivao, niti ću podnijeti ostavku”, kazao je Tihić kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz” podsjećajući kako se na takav potez nije odlučio ni Haris Silajdžić kada je prije četiri godine on izgubio izbore za mjesto u državnom vrhu.

 

Komentirajući moguća postizborna savezništva, Tihić je kazao kako nitko nije pretplaćen na partnerstvo sa SDA.

“To će biti stranke s kojima se uspijemo dogovoriti o programu i ciljevima te dogovoriti pravednu raspodjelu vlasti”, kazao je Tihić demantirajući nagađanja kako je već u utorak o tome pregovarao s predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, čija je stranka treća po broju osvojenih mjesta u državnom i federalnom parlamentu, nakon Silajdžićeve Stranke za BiH (SBiH).

Sam Silajdžić kazao je pak kako bi postizborna koalicija SDA i SBiH bila “posve prirodna”.

“Nesporna je činjenica da bi to bio izraz volje većine građana”, kazao je Silajdžić otvoreno nudeći koaliciju SDA.

Komentirajući tvrdnje iz vrha Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da njima nedvojbeno pripada mjesto budućeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH, i Silajdžić i Tihić su konstatirali kako je još uvijek rano za dogovore o tome s obzirom da prebrojavanje glasova nije završeno.

Tihić se nada kako bi SDA mogla imati devet mjesta u državnom Zastupničkom domu, koliko i SNSD, pa možda i jedno više, ovisno o glasovima Bošnjaka s područja Republike Srpske.

Silajdžić pak drži kako najave Milorada Dodika “nisu baš dobar početak” najave rada nove vlasti.

“Nisu nas izabrali da bismo jedni drugima postavljali ultimatume, nego da bismo se dogovarali”, kazao je Silajdžić.

Prema vjerojatnoj raspodjeli mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, moguće su različite kombinacije među strankama iz Federacije BiH, no najmanje je izgledno partnerstvo SBiH i SDP.

Predsjednik SDP-a Lagumdžija neposredno nakon izbora kazao je kako se koalicija može stvarati samo na temelju programa i političkih ciljeva, a nikako samo radi “raspodjele fotelja”.

Pritom je naznačio spremnost SDP-a da ostane u opoziciji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u utorak je pak pozvao na ponovno okupljanje stranaka koje su ranije ove godine djelovale na projektu ustavnih promjena, procjenjujući kako one sada imaju dovoljno zastupnika da taj reformski paket prođe u Parlamentu BiH.

To bi značilo obnovu savezništva SNSD-a, SDP-a, SDA i HDZ BiH.

Stranke iz Federacije BiH o tom se pozivu nisu izrijekom očitovale.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.