Hoće li SDA i Stranka za BiH poslušati Bošnjake


U trenucima dok SDP i Zlatko Lagumdžija na svaki način pokušavaju da se poslije četiri godine opozicije dočepaju neke vladajuće koalicije, u bošnjačkom dijelu javnosti sve su oči uprte hoće li se nastaviti stara koalicija između SDA i Stranke za BiH.

Prije toga, Sulejman Tihić, nakon poraza na predsjedničkim izborima, morat će odvagati koliko je on, a koliko su drugi doprinijeli tome da SDA, nakon punih 16 godina, izgubi mjesto u Predsjedništvu BiH. Crtu pod račun on i stranka trebaju podvućina realan način, bez gubitničke nervoze, jer njoj nema mjesta, tim prije što SDA u Državni i Federalni parlament ulazi kao najjača bošnjačka stranka, a pobijedila je i u većini kantona.

Å ta je uzrok toj drastičnoj disproporciji između Tihićevih i glasova koje je osvojila SDA, možda je najintrigantnije pitanje nakon izbora? Njegov predsjednički odlazak vjerovatno je počeo sa raspravom o ustavnim promjenama. Aktuelni lider SDA u tom procesu manifestirao je političku neodlučnost, koju su mu prigovorili njegovi politički rivali i koristili je do kraja kampanje.

Paralelno sa tim, počelo je i njegovo javno zbližavanje sa Zlatkom Lagumdžijom, što se, prema brojnim nagađanjima, trebalo prenijeti na stvaranje neprirodnog saveza i nove vlasti SDA i SDP-a. Pri tome je Tihić izostavio iz vida da se biračko tijelo koje slijedi SDA uvijek odlučno odupiralo personalnim reliktima boljševičko-komunističke ideje u SDP-u. Tihićevo izbjegavanje da energično zaustavi takve priče samo je širilo prostor za njegovo političko slabljenje u očima glasača.

Nizu loših poteza Tihić je – vjerovati mu je nenamjerno i bez njegove instrukcije – dodao i sukob s Islamskom zajednicom i reisu-l-ulemom. Oklijevajući da odmah osudi brutalne napade Irfana Ajanovića, štetu po sebe učinio je još većom.

Osim toga, SDA nije ispunila obećanje o početku gradnje autoputa sa pratećim saobraćajnicama kroz BiH, nije pokrenula radove na zaobilaznici oko Sarajeva, niti neki veći strateški projekt za državu.

Poraz Tihića za svaku demokratsku stranku logično nameće i pitanje hoće li prvi čovjek zadržati lidersku poziciju, jer je u ovom slučaju SDA zabilježila zaista dobar rezultat.

No, o tome će odlučiti on sami njegova stranka. Međutim, po njega i posebno po veliki stranački projekt kakav je SDA bilo bi pogubno da Tihić eventualno nastavi pogrešno procjenjivati volju birača. Činjenicom da je veliki dio članova SDA glasao za Harisa Silajdžića Tihiću je već upućen signal gdje bi trebao tražiti partnere za vlast. Silajdžić je pružio ruku SDA i ponudio saradnju. Sudeći prema odnosima u SDA, apsolutna većina spremna je objeručke prihvatiti ponudu.

U svemu tome vrlo je zanimljivo da je i američki igrač Donald Hejz, inače kreator odgođenih ustavnih promjena, nakon izborne pobjede komplimentirao Silajdžiću i tako ga učinio još prihvatljivijim za koaliranje. To za Bošnjake, koji uvijek vode računa o stavovima Vašingtona, jeste važna dimenzija.

Međutim, da li će Tihićeva sujeta dozvoliti koaliranje sa SBiH, ostaje da se vidi. Prema tvrdnjama vrlo utjecajnih članova SDA, od Tihićeve mudrosti će vjerovatno ovisiti i da li će on ostati na čelu stranke. Ili će zbog neprirodnog koaliranja sa u SDA omraženim Lagumdžijom, kao svoje najveće greške, dodatno otežati svoj položaj i otići. I to, kako tvrde oni iz SDA koje njegov poraz nije oneraspoložio, usljed isprovocirane i nezaustavljive stranačke pobune pune u politici uvijek opasnog emotivnog naboja.

Zato na Sulejmanu Tihiću, koji i u trenucima osobnog poraza svojom državničkom razložnošću može pobrati poštovanje svih, jeste da odluči hoće li poštovati volju birača, koji su mu većinskim glasanjem za SDA i Stranku za BiH pokazali kakvu i čiju vlast žele.

(Ne)dosljednost na putu Alije Izetbegovića

U svemu tome, posebnu moralnu težinu ima to što je Tihić tokom cijele kampanje koristio podršku rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. SDA je na tome sigurno dobro procentualno profitirala, ali sada ostaje na sonu veliko moralno pitanje. Ako Tihić u svemu pokazuje da je nasljednik Alije Izetbegovića, onda je koalicija sa Strankom za BiH potpuno izvjesna. Jer, poznato je da je rahmetli Izetbegović na bolesničkoj postelji primio hiljade ljudi, a odbio samo jednu ličnost – Zlatka Lagumdžiju, koji je demonizirao njegovu stranku, njegove saborce, a Aliji lično oduzeo diplomatski pasoš.

Tihiću će teško biti javnosti, a i svojim stranačkim kolegama, odbraniti svoje eventualno koaliranje s Lagumdžijom, ako bude imao dva aršina na putu rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića.

Å ta je uradio Silajdžić

Kada je na izborima 2002. godine izgubio utrku za Predsjedništvo BiH, Haris Silajdžić je ipak dozvolio koaliciju između pobjedničke SDA i njegove stranke. Njegov gubitak izborne trke nije rezultirao nikakvom osvetoljubivošću u koaliranju, te je razumno očekivati da tu vrstu odgovornosti ovoga puta pokaže i Sulejman Tihić, smatraju u vrhu SDA.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.