Dodik: Predsjedavajući Vijeća ministara mora biti iz SNSD-a


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD namjerava da razgovara sa svim političkim partijama koje budu u Narodnoj skupštini RS-a o formiranju vlasti, ali i s onima koji ne budu a treba da budu uvaženi zbog političkog kapaciteta koji imaju.

“Minimum koji tražimo je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz RS-a, odnosno iz SNSD-a, i razgovarat ćemo s onima koji stanu iza toga, a ako drugi misle da daju predsjedavajućeg neka formiraju Vijeće s nekim s Marsa, a mi ćemo ostati izvan toga”, kazao je Dodik. Naveo je da želi da RS u narednom vremenu bude “rasterećena unutrašnjih političkih trzavica i da se usmjeri na svoj status u BiH”.

Dodik je kazao “da ga ne interesuju koalicije na nivou BiH, jer je SNSD dobio podršku naroda iz RS-a i da na nivo BiH ide s jasnim interesima koje će zastupati uime RS-a”.

Istakao je da želi da organi BiH budu funkcionalni i efikasni, te da neće prihvatiti dosadašnji ambijent u kojem su ove institucije radile.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da je SNSD učestvovao u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH i prihvatio paket promjena te da, ako se nađe parlamentarna većina za njegovo usvajanje bez izmjena, SNSD će ostati u sporazumu čime bi BiH poslala poruku da njene institucije mogu da funkcionišu.

Ponovio je stav da se u reformi policijskih snaga u BiH ne može biti ukinuta policija RS-a, od čega se neće odstupiti ni po cijenu prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

“Ovo može da djeluje kao ucjenjivačka priča, ali ne vidim drugi način da se skrene pažnja na ovo pitanje”, naveo je lider SNSD-a.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.