Sjeverna Koreja najavila nuklearni test


Sjeverna Koreja saopćila je u utorak kako će izvesti nuklearni test da osnaži svoje kapacitete za samoodbranu pravdajući to porastom američkog neprijateljstva prema komunističkom režimu.

“DNRK će u budućnosti izvesti nuklearni test kada budu ispunjeni svi sigurnosni preduvjeti”, navodi ministarstvo vanjskih poslova u zvaničnom engelskom prijevodu svog saopćenja, koristeći akronim zvaničnog imena zemlje – Demokratska Narodna Republika Koreja. U saopćenju se ne navodi tačan datum kada bi nuklearna proba mogla biti izvedena, javio je AP.

Reagujući brzo na saopćenje, japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso nazvao je sjevernokorejski plan da obavi nuklearni test prijetnjom miru i izjavio kako bi nuklearni test imao ozbiljnije posljedice nego sjevernokorejsko testiranje rakete u julu.

Također je nazvao sjevernokorejski plan “potpuno neoprostivim” i kazao je da će Japan reagovati “oštro ukoliko Sjever izvede nuklearni test, sudeći po novinskoj agenciji Kyodo.

Kina, kao sjevernokorejski susjed i glavni pomagač, nije imala nikavog trenutnog komentara. Sjevernokorejska najava izgleda da je zatekla kineske zvaničnike nespremnim, dolazeći tokom sedmice dana dugog praznika Nacionalnog dana.

Pjongjang je i ranije tvrdio da posjeduje nuklearno oružje, ali nije poznato da je izveo bilo kakve testove kako bi dokazao svoje tvrdnje. U ranijim saopćenjima nisu spominjani nuklearni testovi.

“Američka ekstremna prijetnja nuklearnim ratom i sankcijama te pritisak SAD-a prinudili su DPRK da izvede nuklearni test, osnovni postupak za jačanje nuklearnog odvraćanja, što je odgovarajuća mjera za samoodbranu”, navodi se u saopćenju koje je objavila zvanična novinska agencija Sjeverna KCNA.

Sjevernokorejsko “nuklearno oružje služit će kao pouzdano sredstvo odvraćanja od rata i zaštite vrhovnih interesa države i sigurnosti korejskog naroda od američke prijetnje agresijom te izbjegavanja novog rata i čvrstog čuvanja mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku pod bilo kojim okolnostima”, navodi se u saopćenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.