Ko će biti novi generalni sekretar UN-a?


Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Ban Ki-mun pobjednik je najnovijega neformalnog glasanja u okviru toka izbora novoga generalnog sekretara Ujedinjenih naroda.

U tajnom glasanju učestvuju članovi Vijeća sigurnosti i za imenovanje Ban Ki-muna glasalo je svih pet stalnih članica, što je rezultat koji navodi na zaključak da će, ne dođe li u poslednjem trenutku do nekoga iznenađujućeg preokreta, Ki-mun od januara biti prvi čovjek svjetske organizacije. Aktuelni generalni sekretar UN-a Kofi Annan položaj drži već 10 godina i mandat mu ističe u decembru.

U prilog južnokorejskom ministru vanjskih poslova ide i visok stepen saglasnosti u UN-u da bi sljedeći generalni sekretar trebalo da bude iz neke od azijskih zemalja, na čemu navodno posebno insistira Kina.

Šezdesetdvogodišnji Ban Ki-mun je diplomat od karijere, za neke u UN-u nedovoljno poznat široj javnosti.

No najmoćnije zemlje svijeta, prije svega SAD, ne slažu se s tom ocjenom i smatraju da je UN-u potreban sposoban menadžer i administrator svjetskog ranga, a ne diplomatska zvijezda. U tom slučaju, ističe dopisnik BBC-a iz New Yorka, Ban Ki-mun je pravi čovjek za njih.

On obećava da će ako bude izabran, mnogo putovati da bi rješavao nagomilane diplomatske probleme, ali on svakako neće biti osoba čije je govorništvo u stanju držati ljude prikovane za stolicu, dodaje dopisnik BBC-a.

Predviđa se da će se formalno glasanje održati u ponedjeljak 9. oktobra.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.