Srbijanska skupština novim Ustavom proglasila Kosovo dijelom Srbije!


Skupština Srbije usvojila je u subotu navečer s velikom većinom prijedlog novog Ustava Srbije proglašavajući Kosovo dijelom ove balkanske države unatoč pregovorima o konačnom statusu te pokrajine koji su u tijeku.


Skupština je Ustav usvojila glasovima 242 od ukupno 250 zastupnika a potom je donijela i odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se 28. i 29. listopada građani Srbije izjasniti o novom Ustavu.

 

Da bi novi Ustav Srbije bio potvrđen na referendumu, potrebno je da na birališta izađe više od polovine ukupno upisanih birača.

U tekstu novoga Ustava prihvaćenog u srbijanskom parlamentu, Srbija je definirana kao “država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokracije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti europskim principima i vrijednostima”.

U preambuli se navodi da “građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.