Hrvatska će uvesti vize za BiH ?

Hrvatska će uvesti vize za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, ako se ostvare ambiciozni planovi premijera Sanadera i Hrvatska postane članicom Europske unije 2009. godine, tvdi Večernji list.

To neće, piše list, biti hir domaće politike, nego dosljedno provođenje pravnog sustava Europske unije koja trenutačno ima vizni režim sa svim državama tkozvanog Zapadnog Balkana, osim Hrvatske. Pravilo je da sve nove članice uvedu vizni režim s onim državama s kojima EU već ima vize, što, primjerice, upravo sada moraju učiniti Bugarska i Rumunjska.

 

Hrvatska se mora pridržavati europskog zakonodava. Ako Hrvatska uđe u EU 2009. godine, te ako Europska unija i dalje bude imala vizni režim sa spomenutim državama, onda nam neće preostati ništa drugo nego da uvedemo vize, odnosno da Srbiji i Crnoj Gori ponovno aktiviramo vizni sustav koji je trenutačno suspendiran rekao je za Večernji list diplomat iz hrvatskog pregovaračkog tima s Europskom unijom. Postoji i optimistični scenarij prema kojemu bi zemlje Zapadnog Bakana u nekoliko godina ozbiljno popravile svoju gospodarsku i političku sliku, a to bi onda dovelo do ukidanja viza s EU.

To je vrlo moguće, posebno kada je riječ o Makedoniji i Crnoj Gori koje provode značajne i brze reforme. Moguće je da EU vrlo brzo ukine vize za njihove državljane, objašnjava hrvatski diplomat. Problemi postoje sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom koje imaju dosta problema s referormama.

No, u približavanju Hrvatske prema EU postoji i crni scenarij, o kojemu hrvatski pregovarači nerado govore. Prema tom scenariju, EU bi mogao odgoditi priključenje Hrvatske čak do 2014., sve dok i ostale zemlje Zapadnog Balkana ne budu spremne za ulazak ili vrlo blizu ulasku u EU.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.