Gorbačov: Neprihvatljivo da SAD rješavaju probleme cijelog svijeta


Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov iznio je u subotu u Primoštenu svoje viđenje suvremenih međunarodnih odnosa ističući kako je neprihvatljivo da SAD rješavaju probleme cijelog svijeta.

“Sjedinjene Države moraju se više oslanjati na međunarodne institucije i javno mnijenje, a ne samo na svoje saveznike”, izjavio je Gorbačov koji u primoštenskom hotelu Zora proslavlja 75. rođendan u društvu brojnih visokih gostiju. “To znači da su SAD postale nedemokratska zemlja. Želimo SAD koje će partnerstvo koristiti kao najbolje rješenje”, istaknuo je posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza.

Kada je o terorizmu riječ, Gorbačov smatra da se ne radi o sukobu civilizacija, nego o sve većem rascjepu izmedju bogatih i siromašnih te činjenici da su milijarde ljudi gladne.

Govoreći o stanju u Afganistanu, Gorbačov je rekao kako je nakon povlačenja ruskih snaga iz te zemlje 80-tih godina prošlog stoljeća želio da Afganistan bude neutralan. “No, neki nam nisu vjerovali, Amerikanci nam nisu vjerovali i to je dovelo do pojave talibana”, istaknuo je Gorbacov.

Nuklearno oružje drži jednom od najvećih prijetnji suvremenom svijetu. Dodao je kako njegovi, i napori bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana da se za 50 posto smanji nuklearni arsenal u svijetu, nisu urodili plodom.

Krajem 20. stoljeća 90 posto nuklearnog oružja bilo je u posjedu SSSR-a i SAD-a, sada ga ima više od 30 zemalja, upozorio je Gorbačov.

Bivši komunistički čelnik ne vidi Rusiju kao članicu Europske unije, jer bi se tome usprotivile Njemačka i Francuska, a i sam se zalaže za partnerski odnos s Unijom.

Aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra opredijeljenim demokratom, koji želi ostvariti demokraciju na svoj način. Od prethodnika, Borisa Jeljcina, naslijedio je kaos, pa je morao djelovati ubrzano. Uspije li samo održati Rusiju na okupu, ostat će zapamćen kao povijesna ličnost, zaključio je Gorbačov.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.