Sve spremno za opšte izbore


Sve je spremno za opšte izbore u BiH koji će početi sutra u sedam časova na 4.299 biračkih mjesta, saopštio je juče Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

U CIK BiH podsjećaju da je od jutros u sedam časova počela predizborna ćutnja i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 časova. Na ovim izborima pravo glasa ima 2.755.207 birača, što je, prema Petrićevim riječima, za 440.000 više nego što je bilo registrovano za lokalne izbore 2004. godine. Petrić je rekao da je registrovano 2.693.199 redovnih birača, te 29.567 birača koji glasaju u odsustvu, kao i 32.441 birač koji glasa putem pošte.

 

Sutra će glasači na mandat od četiri godine birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u skupštinama deset kantona u FBiH.

“Ukupno je registrovano 56 političkih subjekata koji učestvuju na izborima i to 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata”, kazao je Petrić.

CIK BiH je za ove izbore ovjerila 773 kandidatske liste, odnosno 7.245 ovjerenih kandidata. Uz CIK BiH izbore provode i 142 opštinske izborne komisije, koje imaju 504 člana i 4.299 biračkih odbora.

“I na ovim izborima biće omogućeno glasanje invalidnim osobama, jer će mobilni timovi dolaziti na njihove adrese i omogućiti im da glasaju. Svaki birački odbor ima jedan ili više mobilnih timova”, rekao je Petrić. On je kazao da je počeo s radom glavni Centar za brojanje glasova, koji je smješten u sportskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu. Prema riječima članova CIK BiH, sve osobe koje će raditi na brojanju glasova prošle su kroz neophodne obuke, a obezbijeđena su i sredstva za finansiranje ljudi koji će raditi na ovim poslovima.

Prema riječima Suada Arnautovića, člana CIK BiH, do sada se prijavilo 14 međunarodnih organizacija sa 4.735 posmatrača, te 29 nevladinih organizacija iz BiH i 13 političkih subjekata. Vehid Šehić, član CIK BiH, pozvao je sve građane s pravom glasa da izađu na izbore.

“Izbori su važna stvar, ali nisu vanredno stanje. Nadam se da će proći bez najmanjeg incidenta, jer je i to način da pokažemo Evropi i svijetu da smo normalna zemlja”, kazao je Šehić.

Predsjednik Izborne komisije BiH Branko Petrić kazao je da državljani BiH s pravom glasa, koji ne žive u našoj zemlji, mogu da glasaju putem pošte, ako su u zakonski predviđenom roku dostavili potrebnu dokumentaciju u CIK BiH. Kazao je da je takvih birača 32.441, te da će ovaj materijal, koji je već stigao, biti upućen u Centar za brojanje glasova nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Za glasanje u odsustvu biće otvorena 162 biračka mjesta na kojima mogu glasati izbjeglice i raseljena lica koja glasaju u mjestima u kojima su živjeli prije rata. Prema objašnjenju iz CIK BiH, birači koji iz bilo kojeg razloga na dan glasanja nisu u stalnom mjestu prebivališta neće moći glasati na nekom drugom biračkom mjestu, nego isključivo tamo gdje su registrovani u centralnoj bazi podataka Direkcije CIPS.

Prva pres-konferencija Centralne izborne komisije BiH zakazana je nakon zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 1. oktobra, u 21 čas.

Prve nepotpune rezultate izbora za Predsjedništvo BiH Izborna komisija saopštiće u ponoć.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine saopštila je juče da potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupa na snagu danas, u subotu u sedam časova, a trajaće do 19 časova u nedjelju, 1. oktobra 2006. godine, odnosno do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH.

RAK podsjeća RTV stanice da član 16.10 Izbornog zakona BiH glasi: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi s glasanjem i izborima.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.