Mladen Tomić u Njemačkoj osuđen na pet godina zatvora


Mladen Tomić, predsjednik nevladine organizacije “Tuto kompleto”, čiji su aktivisti u srijedu bacili farbu na zgradu Predsjedništva BiH i izazvali fizički obračun sa obezbjeđenjem, višestruko je osuđivan i sumnjičen za teške krađe zbog čega je u Njemačkoj osuđen na pet godina zatvora, potvrđeno je “Nezavisnim” u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Tomić je 1991. godine u Njemačkoj osuđen na pet godina zatvora zbog nekoliko krivičnih djela, među kojima su teške krađe. U martu 1997. godine iz Njemačke je deportiran u Hrvatsku. Zbog počinjenih krivičnih djela odgovarao je pred pravosuđem Hrvatske i Slovenije. Hrvatska je za Tomićem raspisala potjernicu, a od počinjenih krivičnih djela stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 300.000 KM”, kazao je sagovornik i SIPA.

 

Članovi NVO “Tuto kompleto”, koji su u srijedu u incidentu ispred Predsjedništva BiH povrijedili dvojicu pripadnika SIPA, jučer i prekjuče pušteni su iz pritvora.

“Ne postoji zakonski osnov za predlaganje pritvora. Četiri člana: Jasmin Zahirović (23) iz Kaknja, Muhamed Keserović (22) iz Zavidovića, Bojan Radić (20) iz Zenice, te Ajla Krvdić (21) iz Zenice pušteni su u četvrtak, a Mladen Tomić (42) iz Kaknja pušten je jutros”, rekao je juče Sead Kreštalica, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Dodao je da su službenici MUP-a KS izvršili i pretres prostorija organizacije i porodične kuće Mladena Tomića u mjestu Čatići u Kaknju. Iz Tomićeve kuće policija je izuzela dva kompjutera, koji će biti predmet dalje istrage. U SIPA su kazali da je i pismo visokom predstavniku, u kojem Tomić potvrđuje da se bavio kriminalom i da je na taj način zaradio oko 350.000 KM.

Anđelko Hrgić, načelnik Odjela za osiguranje objekta i ličnosti u SIPA, kazao je da Unutarnja kontrola “intenzivno istražuje događaj”.

“Službenici Unutarnje kotrole će izvršiti analizu događaja, te utvrditi da li su pripadnici SIPA neovlašteno upotrijebili silu, te ako jesu da li će krivično odgovarati zbog toga”, rekao je juče Hrgić.

Članovi organizacije “Tuto kompleto” u srijedu su zelenom, crvenom i plavom bojom polili zidove zgrade Predsjedništva BiH, a kod ulaznih vrata ispisali “Šarena revolucija”, nakon čega je izbio fizički obračun vođe ove organizacije sa obezbjeđenjem Predsjedništva.

Prilikom puštanja iz pritvora Tomić je izjavio da će vrlo brzo nastaviti svoje aktivnosti, ne precizirajući da li će ponovo bojom napasti neku od državnih institucija ili planira neku drugu vrstu izražavanja nezadovoljstva.

Prilikom saslušanja članovi ove NVO kazali su da su prvobitno planirali zapaliti automobile članova Predsjedništva, kazao sagovornik iz SIPA.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.