Loše uvježbani SIPA-ovci


Kaotična i smušena reakcija policajaca Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na incident koji se dogodio kad je grupa mladih anarhista vrećicama boje gađala zgradu Predsjedništva BiH pokazala je ozbiljne propuste u osiguranju državnih institucija.

Saznaje je se da je na sastancima Upravnog odbora Direkcije za reformu policije više puta upozoravano da postoje ozbiljni problemi u osiguranju državnih objekata i diplomatskih predstavništava u BiH. U toj oblasti vlada potpuni haos, jer još nisu razgraničene nadležnosti, niti u cijelosti uspostavljene službe odgovorne za osiguranje državnih institucija i diplomatskih objekata. Zbog spore popune kadrovima SIPA-ine jedinice za zaštitu diplomatsko-konzularnih predstavništava, te objekte i dalje osigurava MUP FBiH. Međutim, taj posao rade uz mnogo probleme, jer im nedostaje ljudstva i opreme. SIPA je još prije godinu dana raspisala konkurs za popunu spomenute jedinice, ali odabrani policijski radnici, zbog navodnog nedostatka sredstava, do danas nisu primljeni u radni odnos.

Tako SIPA trenutno osigurava tek objekte državnih institucija vlasti i pravosudne institucije na državnoj razini. Međutim, incident ispred Predsjedništva potvrdio je da ni taj posao ne obavljaju kako treba. Reakcija malobrojnih policajaca SIPA-e pokazala je da su oni potpuno neuvježbani za “krizne situacije”. Å ta bi bilo da je Predsjedništvo napala neka organizovana teroristička grupa!?

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.