GROZD: SAD JE VRIJEME!


Građanke i građani! Vrijeme je! Građanski pokret GROZD Kad ONI šute, MI govorimo. Budimo svi TAMO gdje se odlučuje!
U subotu 30.09., u 13.00, u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, DEMONSTRIRAJMO našu hrabrost i rješenost da pobjedimo siromaštvo, nezaposlenost, korupciju, male penzije, loše obrazovanje, lošu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, lošu poljoprivrednu i omladinsku politiku, spore evropske integracije.
SUBOTA 30.09. – U JEDAN SAT – U JEDAN GLAS!

* U Tuzli, ispred stare zgrade opštine: Skroz, Zoster, Voodoo cadilak, DJ Soul ”“ FM Jam
* U Mostaru, na Å panskom trgu:Vuneny, Mostarska simfonieta, Klapa Kolo
* U Banjaluci, u paviljonu Petar Kočić:Libertango Sekstet, Muitashy sound system/MC ROPE, WD 40, Afrodizijak
* U Sarajevu, na platou ispred Parlamenta BiH: Dubioza kolektiv i DJ Jasmina

Nakon što smo jasno i glasno kazali koji su nam problemi, šta je to što nas najviše boli i muči, i riješenja kojih problema bi poboljšala standard našeg života, građanski pokret GROZD okrenuo se artikulisanju tih problema, definiranju ciljeva i pristupanju političkim strankama. Analizirali smo svaki od 12 problema, definisali zahtjeve i očekivanja nas građana, uradili komparaciju sa drugim državama u regionu i kasnije sve to kompilirali u jedan dokument, “Građansku platformu za izbore 2006.g”.

Pozvali smo političke stranke da prihvate naš program borbe za dostojanstven i normalan život, i time se obavežu da će naše probleme uvrstiti u svoje izborne programe, da će nema kazati kako će riješiti naših 12 problema. Å irom zemlje krenuli smo u najmasovniju peticiju u historiji BiH da sakupimo potpise podrške od POLA MILIONA građana. 36 političkih stranaka je potpisalo Izjavu o prihvatanju Građanske platforme. Analizirali smo i izborne programe političkih stranaka koje su se kandidirale za opće izbore. Izmjerili smo koliko su ti programi usklađeni sa 12 zahtjeva građana tj., Građanskom platformom.

Iako je poražavajuće to što je 55 prijavljenih stranaka ili koalicija, njih 26 objavilo izborni program, te i to da je 29 političkih stranaka ušlo u predizbornu kampanju bez izbornog programa, a samo 14 političkih stranaka i koalicija imaju izborni program koji minimalno govori o njihovim namjerama da riješe 12 najprioritetnijih problema građana, izrazili smo određeno zadovoljstvo što ipak postoji određeni broj stranaka koje su zadovoljile minimum naših očekivanja i svoje programe uskladile sa Građanskom platformom.

Po svih 12 oblasti predstavili smo javnosti informacije o tome koja se stranka najviše potrudila (od onih koji su do tada dostavile svoje programe) i za koga vrijedi glasati, i time poslali poruku građanima biračima da “Nisu svi isti”, da se ima za koga i za šta glasati. “ Sad moramo biti odgovorni i pametni “, poručili smo.

Odbrojavanje je počelo! Još samo DVA dana do izbora. Mnogo odgovornosti je na nama građanima. Naša odgovornost je da pokažemo našu hrabrost i našu rješenost da se borimo za naše bolje sutra. Glasajmo, to je naša obaveza!

Ovom prilikom građanski pokret GROZD poziva Vas, članove Vaših organizacija da dođete i zajedno sa nama DEMONSTRIRATE hrabrost i rješenost da pobjedimo siromaštvo, nezaposlenost, korupciju, male penzije, loše obrazovanje, lošu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, lošu poljoprivrednu i omladinsku politiku, spore evropske integracije. Pokažimo da hoćemo i da možemo!

JEDAN GLAS MIJENJA SVE!

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.