Jutros počela izborna šutnja


Predizborna šutnja nastupila je jutros u 07.00 sati, tačno 24 sata pred otvaranje biračkih mjesta za opće izbore.

Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 1. oktobra, u 07.00 sati a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta U periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima što uključuje održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju utjecanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem utjecaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju utjecanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Pod sredstvima komunikacije u Izbornom zakonu BiH se podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili videoporuke isporučene putem mobilnih telefona.

Osim toga, nije dozvoljeno donošenje obilježja i simbola s političkom konotacijom na biračko mjesto i u njegovu okolinu.

Jučer u 07.00 sati stupila je na snagu odredba Izbornog zakona prema kojoj se u periodu od 48 sati prije otvaranja pa do zatvaranja biračkih mjesta ne smiju objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.