Tvrdnje o tajnom dogovoru Miloševića i Amerikanaca


Izravni sudionici pregovora o okončanju rata u BiH u ponedjeljak su opovrgnuli navode o postojanju tajnog dogovora između američke vlade i Slobodana Miloševića po kojemu
je Republici Srpskoj zajamčeno pravo na referendum o izdvajanju iz BiH, a koji su tijekom vikenda dodatno podgrijali napetosti u BiH pred skore parlamentarne izbore.

U izjavama bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića i ratnog člana predsjedništva BiH Ive Komšića, koje je u ponedjeljak objavio sarajevski Dnevni avaz, stoji kako nikakav dogovor takve vrste nije postignut, a ova dvojica izravnih sudionika pregovora koji su doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma izrazili su nevjericu u to da bi američka vlada ikada bila spremna na takvu vrstu ustupaka Miloševiću odnosno na podjelu BiH.

 

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbegović ustvrdio je u subotu, u razgovoru za lokalnu sarajevsku tv postaju Hayat, da je američka vlada tijekom pregovora o okončanju rata u BiH dala jamstva Slobodanu Miloševiću da će RS imati pravo na referendum kojim bi se odredila o mogućoj neovisnosti od države kojoj pripada.

“Tijekom pregovora o miru Amerikanci su s Miloševićem postigli sporazum da će RS imati i ima pravo na referendum o otcjepljenju”, ustvrdio je Šećirbegović upozorivši kako je ovaj navodni dogovor osnova na kojoj premijer RS Milorad Dodik danas gradi svoju predizbornu kampanju i “ucjenjuje State Department”.

Šaćirbegoviću, koji upravo čeka odluku State Departmenta o izručenju BiH zbog optužbi za pronevjere novca iz službenih fondova u vrijeme dok je obnašao dužnost veleposlanika pri UN-u, sarajevska je tv postaja dala priliku odgovoriti na optužbe koje mu se stavljaju na teret, no on je uglavnom odbijao izjasniti se o tome tvrdeći kako je sve to dio šire političke zavjere. Na kraju je sugerirao kako bi krajnji cilj svega toga moglo biti ušutkivanje neugodnih svjedoka navodnog dogovora postignutog 1995. s Miloševićem.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu odmah je odlučno demantiralo postojanje bilo kakvog dogovora koji bi jamčio RS-u pravo na referendum. “Referenduma u RS neće biti i to je službena politika vlade SAD”, komentar je veleposlanstva nakon Šaćirbegovićevih tvrdnji.

Izravni sudionici pregovora koji su prethodili potpisivanju Daytonskog sporazuma također su suglasni kako nema dokaza o postojanju nagodbe s Miloševićem o kojoj govori Šaćirbegović.

“To nije i ne može biti službena politika Vlade SAD”, izjavio je u ponedjeljak za Dnevni avaz bivši Šaćirbegovićev šef Haris Silajdžić. Bivši šef bosanskohercegovačke diplomacije i aktualni kandidat za člana Predsjedništva BiH dopušta da se o referendumu moglo razgovarati u neformalnim diskusijama, što je možda i osnov za postupke sadašnjih političara iz RS.

I ratni član Predsjedništva BiH Ivo Komšić Šaćirbegovićevu tvrdnju smatra nevjerojatnom. “Ja nemam informacije da je sporazum sklopljen i ne mogu vjerovati u to, jer mislim da (Waren) Christopher, Bill Clinton i Albright nikada ne bi prihvatili ideju o podjeli BiH odnosno odvajanju RS iz BiH”, kazao je Komšić.

I sam Šaćirbegović je iskazao stanovitu suzdržanost prema vlastitim tvrdnjama, navodeći kako mu nije poznato s kim je to Milošević točno dogovorio mogućnost referenduma i pripajanje RS Srbiji u budućnosti, a priznao je i kako se takvim sugestijama odlučno protivila bivša američka veleposlanica pri UN te kasnija državna tajnica Madeleine Albright.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je pak kako nema smisla nagađati o nekim tajnim sporazumima, jer je jasno što piše u Daytonskom sporazumu gdje nema ni riječi o referendumu.

Tihić je tijekom boravka u Mostaru u nedjelju još jednom pozvao vlasti RS i Srbije da odustanu od najavljenog potpisivanja sporazuma o posebnim odnosima upozoravajući kako je to dio ovlasti danih državi BiH, a ne entitetima.

Premijer RS Dodik se na to za sada ne obazire. U intervjuu za “Avaz” kazao je kako će taj sporazum biti potpisan, jer se tiče isključivo gospodarske i kulturne suradnje.

“Uostalom, RS će sličan sporazum ponuditi i Hrvatskoj”, najavio je Dodik te pojasnio kako bi entitet u kojemu je premijer s Hrvatskom imao interesa graditi hidroelektranu Dubrovnik 2, rješavati pitanje statusa “60 tisuća Srba iz Hrvatske koji žive u RS” te “velikog broja Hrvata iz RS koji su trenutno u Hrvatskoj”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.