Završena trodnevna Međunarodna konferencija žrtava rata

Ako Vlada BiH ne poduzme odgovarajuće mjere i ne donese odgovarajuće zakone na osnovu kojih će logoraši u BiH i žrtve torture moći ostvariti prava, pa i pravo na obeštećenje, pravdu ćemo tražiti pred sudom, zaključeno je na trodnevnoj Međunarodnoj konferenciji Saveza logoraša i žrtava torture u BiH, koja je završena u nedjelju u Sarajevu.

Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, kazao je da je dosta čekanja, te podsjetio da “žrtve torture i grubih kršenja ljudskih prava u BiH imaju pravo na reparaciju ili obeštećenje”.

 

“To se može ostvariti formiranjem specijalnih fondova ili prisilom države, tako da ćemo narednih dana uputiti jasne zahtjeve Vladi BiH da počne donositi zakone. Ako se to ne desi, mi ćemo poduzeti drugi korak – pravdu ćemo tražiti pred sudom”, kazao je Tahirović.

On je dodao da su logoraši i žrtve rata svjesni da je sudski proces najskuplji, ali i jedini način da ostvare prava, ako, kako je kazao “odgovorni političari u BiH ostanu gluhi”.

“Poznato nam je i da ćemo na ovaj način blokirati sudstvo u BiH, ali i da ćemo jedino ovako uspjeti da natjeramo Vladu BiH da počne da razmišlja dugačije i da osnuje fondove koji će brinuti o žrtvama. Žalosno je i to da se niko od zvaničnika nije odazvao konferenciji, koja je bila od velike koristi za naše društvo”, istakao je Muratović.

Nezadovoljstvo nije krio ni Božo Filipović, jedan od najstarijih logoraša u BiH, koji je bio zarobljenik u dva rata.

“Nikada mi nije bilo gore. Nakon Drugog svjetskog rata postojali su razni fondovi koji su vodili brigu o zarobljenicima i žrtvama tortura. Tada sam imao neka prava, primanja, zdravstveno osiguranje, a sada nemam ništa, niko me ne pita gdje sam bio i šta sam radio”, kaže Filipović.

I dodaje da “političari u govorima često pominju logore, ali nikad i preživljele iz tih logora”.

“Nije mi jasno zašto se bar nekad ne upitaju da li mi postojimo i koliko nas ima”, pojasnio je Filipović.

Sličnog razmišljanja je i Hatidža Mehmedović iz Udruženja Majki enklava Srebrenice i Žepe.

“Više se ne zna ko smo i čija smo briga. Mladi nam odoše u druge zemlje, ostajemo mi žrtve, ali nažalost kratkog smo vijeka”, dodala je ona.

Nepoštivanje obaveza

Jedan od zaključaka konferencije je da BiH treba donijeti zakon i osigurati mehanizme za primjenu programa reparacije. Ostvarivanje prava žrtava moguće je ili formiranjem fondova za obeštećenje ili podizanjem tužbi pred bh. sudovima.

Advokat iz R Hrvatske Josip Sladić smatra da žrtve torture u očekivanju zaštite države, treba da pokrenu pojedinačne tužbe, slično kao u Hrvatskoj, u kojoj su već donesene neke presude, iako je taj broj mali.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u BiH Mirko Zelenika istakao je da je vlast za žrtve nezainteresirana, iako im je dužna obezbijediti obeštećenje prema preuzetim međunarodnim obavezama.

Dukić i Jovičić politički angažovani

Zbog političkih angažmana, predstavnici RS koji su sudjelovali u pripremi ovoga skupa u posljednji čas su odlučili da neće doći u Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, i Slavko Jovičić, dopredsjedavajući su zaledili dužnosi u Savezu, zbog političkog djelovanja.

“Ako se desi da Dukić i Jovičić prođu u izbornoj trci, odustat će od Saveza”, navodi neimenovani izvor.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.