Budžet za Ligu prvaka 530 miliona eura


Evropska nogometna federacija namijenila je 530 miliona eura za 32 kluba, učesnika Lige evropskih prvaka, što je za 100 miliona eura više nego prošle godine.

Tako će najbolji evropski klub na kraju godine moći da očekuje prihod od oko 40 miliona eura. Od 530 miliona eura koje će dobiti učesnici Lige prvaka UEFA je 276,6 miliona namijenila za sve koji počinju takmičenje, dok će oko 270 miliona eura razdijeliti po posebnom ključu.

Ekipa koja u šest kola ne ostvari pobjedu imat će zagarantiran prihod od 4,4 miliona eura (dva miliona startog bonusa i 400.000 eura po utakmici). Svaki uspjeh donosi posebne premije, pa pobjeda u takmičenju po grupama donosi 600.000, a neriješen rezultat 300.000.

U drugom krugu takmičenja suma se značajno uvećava. Svakoj ekipi u osmini finala namijenjeno je 2,2 miliona eura, dok će četvrtfinalisti dobiti dodatnih 2,5 miliona.

Ekipe koje se plasiraju u polufinale zaradit će tri miliona, a poraženi u finalu četiri miliona eura. Pobjedniku Lige prvaka namijenjeno je sedam miliona, a kada se sabere od početka takmičenja, premija iznosi 22,7 miliona eura, bez prihoda od marketinga i ulaznica.

Drugi dio novca skriva se upravo u marketingu, prije svega pravima na televizijske prenose. Brojke se razlikuju od države do države, a najviše se zaradi od prodaje prenosa u Enleskoj i Španiji. Najbolji klub na taj način može da zaradi dodatnih 20 miliona eura.

Takmičenje po grupama u Ligi prvaka počinje u utorak, a naslov prvaka Evrope brani Barcelona.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.