Krug 99: I ovi izbori farsa kao i svi prethodni


Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo smatraju da su i ovi naredni oktobarski izbori u Bosni i Hercegovini, kao i svi prethodni, na neki način farsa.

“Možda situacija indicira i na neke teže pojmove ili riječi, jer sve ono što se zbiva liči na prethodne izbore, ali mi se čini da je još prozirnije, još prizemnije, još provincijalnije i još lošije nego do sada”, kazao je prof. dr. Hidajet Repovac na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu čija je današnja tema bila “Nastupajući izbori i potisnuti građanin”. Repovac je upozorio na to da će ukoliko se ne dese ustavne promjene prije izbora, stranke koje dobiju izbore odlučivati o sadržaju novog ustava.

“Ako pobijede nacionalne stranke, one će naravno odlučivati o tome kako će izgledati budući ustav BiH”, kazao je.

Dodao je da su demokratske građanske snage jako slabe te kako ne vjeruje da će ostvariti značajniji uspjeh na ovim izborima, “iako su njihovi džambo plakati svuda prisutni a predstavnici tih snaga veoma cinično smiješe s tih plakata”.

“Ono što oni govore i ono što nude, med i mlijeko, zapravo nema ništa zajedničko sa stvarnošću: s građaninom koji je u siromaštvu i koji nema ni osnovnih sredstava za život”, kazao je Repovac.

On je zaključio da je ova kampanja gotovo identična prethodnim kampanjama i da će se njena posljedica i posljedica ovih izbora tek vidjeti.

“Mislim da će posljedice biti teške. Jer ovo je kampanja za neki novi ili stari politički kurs, a možda i kampanja za neke nove ratne opcije. Bojim se da i toga ima sadržano u svemu ovome što se dešava, pogotovo u političkom govoru, koji je sve prljaviji i sve prizemniji”, upozorio je Repovac.

Govor o današnjoj temi zaključio je stavom kako sve političke stranke nisu građanina potisnule u svojim proklamacijama. Ipak smatra kako je u svemu onome što treba da predstavlja realnost njihovog nastupa u društvu građanin potpuno ili bar u većem dijelu izostavljen.

Prof. dr. Gajo Sekulić ustvrdio je da danas živimo u neobično vrijeme i da to stanje u BiH traje od Daytona.

“Imamo državu, a nemamo državu. Bilo bi bolje da imamo mnogo bolje definiranu, izgrađenu državu, i to je zadaća svih političkih subjekata, naročito onih koji se danas takmiče na izborima”, kazao je Sekulić na sesiji Kruga 99.

Izborna kampanja u BiH je, prema njegovim riječima, mogla biti bolja, ali smatra da “mi izgleda ne možemo bolje nego tako kako radimo”.

Procijenio je da će ljudi prije izaći na izbore ne kao politički zreliji građani, što ne zavisi od stupnja obrazovanja, nego će izaći kao neka fantazma kolektivistička, kao: Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Predstavivši se kao onaj koji teži ka formi demokratske, alternativne ljevice, Sekulić smatra da je u ovim izborima i kampanji zapušteno socijalno pitanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.