Baka je živio za reprezentaciju, jesu li i drugi ?


BiH mora tražiti novoga izbornika. Nakon poraza od Mađarske u “neosvojivoj” Zenici, Blaž Slišković je odučio podnijeti ostavku. Na klupi reprezentacije zadržao se više od četiri godine, mnogo duže od Muzurovića, Mušovića, Hadžibegića i Smajlovića.

Reprezentaciju je vodio u dva ciklusa, u kvalifikacijama za EP 2004. i kvalifikacijama za SP 2006., a početak trećeg, za EP 2008., bio je koban za njega. Iako je mnoge iznenadila Sliškovićeva odluka, zapravo sve osim njegove ostavke predstavljalo bi veliko iznenađenje. Da je bio proračunat, odstupio bi nakon Beograda kad je imao podršku javnosti, a ovako odlazi u trenutku kada mu s tribina skandiraju “Baka ustašo” i “Baka kockaru”…

 

Sliškovićevu nasljedniku bit će jako teško. Prvo, iako je tek početak kvalifikacija, preuzet će reprezentaciju koja je već u bodovnom minusu. Drugo, preuzet će reprezentaciju koja, budimo objektivni, nema više od tri “ozbiljna” igrača iako i ta tri (Papac, Bajramović, Barbarez) na europskom tržištu nemaju veliku vrijednost. I treće, što je najvažnije, doći će u Savez koji je “Bože sačuvaj”. Bez obzira na Sliškovićevu čudnu i samo njemu shvatljivu taktiku (što nije prvi put) protiv Mađarske, Baka je ipak živio za uspjeh reprezentacije. Možemo li to reći za ostale u Savezu?

Hvala Bogu pa sa Sliškovićem odlazi i “vječni” direktor reprezentacije Ahmed Pašalić, koji je također podnio ostavku (ako se nije radilo samo o igrokazu za medije!), a za bh. nogomet bilo bi puno bolje kad bi odstupili i isto tako “vječni” tajnik Munib Ušanović, Milan Jelić, koji je nedavno ponovno preuzeo predsjedničku funkciju, Iljo Dominković, koji je u vrhu Saveza “otkad se rodio”… Zapravo, njihove ostavke su mnogo potrebnije.

Pa, ljudi, znate li tko je predsjednik NS-a BiH? Milan Jelić, čovjek koji je i ministar gospodarstva, energetike i razvoja Republike Srpske. Nedavno je gostovao u jednoj TV emisiji i sat vremena pričao o privatizaciji rafinerije ulja u Bosanskom Brodu, Telekomu Srpske, Elektroprivredi, izgradnji Termoelektrane, čak i o tvornici ženskih čarapa Golden Lady. Naravno, bilo je riječi i o predstojećim izborima, jer je Jelić predsjednički kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Vidi se da je čovjek elokventan, pametan, ukratko pravi političar, ali zar uz sve te obveze stigne razmišljati o dobrobiti bh. nogometa?

Odgovor je, ne stigne. Da stigne, sjetio bi se da je IO prije godinu i pol, kad je BiH izgubila od Belgije, naložila pomlađivanje reprezentacije, a u subotu je protiv Mađarske najmlađi igrač bio Zvjezdan Misimović kojemu su već 24 godine. Sjetio bi se da je IO prije godinu dana Ibrahimu Zukanoviću izglasao nepovjerenje, a isti taj Zukanović je još uvijek izbornik mlade reprezentacije. Da, sjetio bi se i da reprezentacija igra protiv Malte i Mađarske, ali Jelića nije bilo na tim utakmicama.

Ipak je predizborna kampanja…

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.