Baka je živio za reprezentaciju, jesu li i drugi ?


BiH mora tražiti novoga izbornika. Nakon poraza od Mađarske u “neosvojivoj” Zenici, Blaž Slišković je odučio podnijeti ostavku. Na klupi reprezentacije zadržao se više od četiri godine, mnogo duže od Muzurovića, Mušovića, Hadžibegića i Smajlovića.

Reprezentaciju je vodio u dva ciklusa, u kvalifikacijama za EP 2004. i kvalifikacijama za SP 2006., a početak trećeg, za EP 2008., bio je koban za njega. Iako je mnoge iznenadila Sliškovićeva odluka, zapravo sve osim njegove ostavke predstavljalo bi veliko iznenađenje. Da je bio proračunat, odstupio bi nakon Beograda kad je imao podršku javnosti, a ovako odlazi u trenutku kada mu s tribina skandiraju “Baka ustašo” i “Baka kockaru”…

 

Sliškovićevu nasljedniku bit će jako teško. Prvo, iako je tek početak kvalifikacija, preuzet će reprezentaciju koja je već u bodovnom minusu. Drugo, preuzet će reprezentaciju koja, budimo objektivni, nema više od tri “ozbiljna” igrača iako i ta tri (Papac, Bajramović, Barbarez) na europskom tržištu nemaju veliku vrijednost. I treće, što je najvažnije, doći će u Savez koji je “Bože sačuvaj”. Bez obzira na Sliškovićevu čudnu i samo njemu shvatljivu taktiku (što nije prvi put) protiv Mađarske, Baka je ipak živio za uspjeh reprezentacije. Možemo li to reći za ostale u Savezu?

Hvala Bogu pa sa Sliškovićem odlazi i “vječni” direktor reprezentacije Ahmed Pašalić, koji je također podnio ostavku (ako se nije radilo samo o igrokazu za medije!), a za bh. nogomet bilo bi puno bolje kad bi odstupili i isto tako “vječni” tajnik Munib Ušanović, Milan Jelić, koji je nedavno ponovno preuzeo predsjedničku funkciju, Iljo Dominković, koji je u vrhu Saveza “otkad se rodio”… Zapravo, njihove ostavke su mnogo potrebnije.

Pa, ljudi, znate li tko je predsjednik NS-a BiH? Milan Jelić, čovjek koji je i ministar gospodarstva, energetike i razvoja Republike Srpske. Nedavno je gostovao u jednoj TV emisiji i sat vremena pričao o privatizaciji rafinerije ulja u Bosanskom Brodu, Telekomu Srpske, Elektroprivredi, izgradnji Termoelektrane, čak i o tvornici ženskih čarapa Golden Lady. Naravno, bilo je riječi i o predstojećim izborima, jer je Jelić predsjednički kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Vidi se da je čovjek elokventan, pametan, ukratko pravi političar, ali zar uz sve te obveze stigne razmišljati o dobrobiti bh. nogometa?

Odgovor je, ne stigne. Da stigne, sjetio bi se da je IO prije godinu i pol, kad je BiH izgubila od Belgije, naložila pomlađivanje reprezentacije, a u subotu je protiv Mađarske najmlađi igrač bio Zvjezdan Misimović kojemu su već 24 godine. Sjetio bi se da je IO prije godinu dana Ibrahimu Zukanoviću izglasao nepovjerenje, a isti taj Zukanović je još uvijek izbornik mlade reprezentacije. Da, sjetio bi se i da reprezentacija igra protiv Malte i Mađarske, ali Jelića nije bilo na tim utakmicama.

Ipak je predizborna kampanja…

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.