Umjesto Državna granična služba naziv Granična policija BiH

Umjesto Državna granična služba naziv Granična policija BiH

Predstavnički dom PSBiH je danas u Sarajevu u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj graničnoj službi BiH. Njime se predviđa promjena naziva «Državna granična služba BiH» u naziv «Granična policija Bosne i Hercegovine».

Također, propisan je rok od godinu dana, kao vrijeme u kojem će se provesti izmjene ovog zakona u pogledu izmjene svih obilježja i oznaka na kojima je stajao naziv DGS.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da je donošenjem Zakona o policijskim službenicima BiH Državna granična služba definirana kao policijski organ čiji policijski službenici primjenjuju policijska ovlaštenja propisana tim zakonom i postupaju kao ovlaštene službene osobe prema zakonima o kaznenom postupku u BiH i prema Zakonu o nadzoru i kontroli prelaska državne granice. Dom danas nije razmatrao predloženi zakon i u drugom čitanju jer za to nije postajalo raspoloženje poslanika iz Republike Srpske.

Poslanici su, po hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH,

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je predložilo Vijeće ministara BiH nije usvojen jer su poslanici prihvatili Izvještaj komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma koja nije podržala predložene izmjene Zakona.

Nije uvojen ni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o koncesijama BiH koji je predložila poslanica Jelina čurković.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.