Tihić: Reis Cerić politički pristrasan


Zastoj u reformi policije posljedica je odbijanja ustavnih amandmana, izjavio je jučer u Sarajevu Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA BiH.

“Odbacivanjem ustavnih amandmana usporeni su reformski procesi u BiH, a posebno je evidentan zastoj u restrukturiranju policije. Odgovornost za propast ustavnih promjena je na Stranci za BiH, HDZ 1990 i nekolicini neodgovornih poslanika”, kazao je Tihić na promociji kandidata SDA za predstojeće izbore u BiH. Dodao je kako bi, da su usvojeni amandmani na Ustav BiH, danas govorili o drugoj fazi ustavnih promjena, a ne o referendumu za otcjepljenje RS ili vraćanju nekih nadležnosti države entitetima.

 

“Priča o referendumu je neozbiljna i neodgovorna. Najbolje bi bilo da oni koji to žele odu iz BiH, ali sa sobom ne mogu ponijeti niti jedan pedalj BiH”, rekao je Tihić.

On se ogradio od pisma koje je predsjednik Glavnog odbora SDA Irfan Ajanović uputio reisu-l-ulemi Islamske zajednice Mustafi ef. Ceriću, ali i podržao Ajanovićevu zabrinutost “zbog političke pristrasnosti poglavara Islamske zajednice.

“Dijelimo zabrinutost za političku pristrasnost Mustafe Cerića. Nadam se da će ova zabrinutost biti demantirana”, rekao je Tihić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH bit će i kandidat SDA za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Tihić i ostali kandidati obećali su jučer da će se boriti za povećanje penzija za 50 odsto, bruto nacionalnog dohotka za sedam, te za rast industrijske proizvodnje za 11 odsto. Također, najavili su da će insistirati na nastavku reformi, posebno policije i ustava, te ubrzanom putu BiH ka EU, NATO ali i Organizaciji konferencije islamskih zemalja.

“Želimo da OHR ostane u BiH i da ima bonske ovlasti sve dok ne potpišemo Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s EU”, zaključio je Tihić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.