Akcija policije RS u Prnjavoru po nalogu Tužilaštva BiH


Policija Republike Srpske po nalogu Tužiteljstva BiH uhapsila je u Prnjavoru poznatog prnjavorskog biznismena Petra Dušanića, jednog od najbogatijih ljudi u RS, vlasnika kompanije “Dušanić” te suvlasnika desetak poduzeća u RS i njegovu suprugu Miru Dušanić.

Specijalno odjeljenje Tužiteljstva BiH za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju otvorilo je još prošle godine istragu protiv Petra Dušanića sumnjičeći ga za pranje novca i utaju poreza. Ubrzo nakon toga policija RS je, po nalogu Suda BiH, u lipnju prošle godine pretresla prostorije kompanije “Dušanić” i još nekoliko poduzeća u RS čiji je Dušanić suvlasnik. Inspektori su iz objekata izuzeli svu poslovnu dokumentaciju o poslovanju tih poduzeća i računare, koje su potom prebacili u Tužiteljstvo BiH. Pretresena je  i Dušanićeva  kuća u Prnjavoru te privatna vozila i dvije benziske pumpe.

 

Istraga je, kako pišu Nezavisne novine, ove godine proširena i za krivična djela carinske prevare, a vodila ju je policija RS. Po završetku istrage policija RS je kompletnu dokumentaciju proslijedila u Tužiteljstvo, koje je na osnovu toga dalo nalog za hapšenje Petra i njegove supruge Mire.

Komisija za carinske prekršaje banjolučkog Regionalnog centra Uprave za neizravno oporezivanje BiH je 3. ožujka ove godine pokrenula prekršajni postupak protiv kompanije “Dušanić” i njenog direktora Mire Dušanić, supruge Petra Dušanića, u slučaju koji je još u studenom 2004. otvorila policija RS.

Policijska stanica Prnjavor prijavila je kompaniju “Dušanić” i Miru Dušanić zbog sumnje za izbjegavanje plaćanja carine u iznosu od 130.258 KM, jer su poduzeću “Prnjavor ekspres” 2003. godine prodali dva autobusa skanija koja su u rujnu te godine uvezli pod carinskom povlasticom kao strani ulog koji se nije smio na bilo koji način otuđiti u roku od tri godine. Vrijednost autobusa iznosila je 444.000 eura, odnosno 868.388 KM.

Dušanić se u izjavi carinskim istražiocima branio time da je autobusima htio izvršiti dokapitalizaciju “Prnjavor ekspresa”, te da su, kako to nije uspjelo, autobusi vraćeni u vlasništvo njegove kompanije.

Petar Dušanić je ranije “Nezavisnim” izjavio da “on nije direktor kompanije već njegova supruga i da će ona ići u zatvor, a ne on”.

“Ako odem u zatvor, a vjerojatno hoću, zato što hapse sve koji su nešto radili, taman ću imati vremena da završim postdiplomski studij”, izjavljivao je ranije Dušanić.

Pored kompanije “Dušanić” i AD “Metal” Petar Dušanić je i suvlasnik više poduzeća na području RS. On je prethodnih godina kupio državni kapital u 16 poduzeća od kojih je do sada polovicu prodao.

Ostao je suvlasnik preduzeća “Tehnorad” Derventa, “Niskogradnja” Doboj, “Metalka” Prnjavor, “Snabdjevač” Prijedor, Višegradtrans” Višegrad, “Građa” Banja Luka te “Konzum” Banja Luka. Suvlasnik je i poduzeća “Mlinpek” Prnjavor i “Radnik-Gradnja” iz Modriče.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.