Broj registriranih birača u BiH povećan za 15%


Za opće izbore 1. oktobra broj registriranih birača na nivou BiH, uključujući glasače na redovnim biračkim mjestima, za glasanje u odsustvu i putem pošte, iznosi 2.736.886, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komsije BiH (CIKBiH) Branko Petrić.

Od tog broja, u Federaciji BiH je registrirano 1.690.576, a u RS-u 1.020.392 birača. Petrić je naveo da se 25.918 birača iz Distrikta Brčko još nisu opredijelili po entitetima, te se oni nalaze samo u ukupnom broju birača na državnom nivou. Broj birača za izbore je za oko 15 posto veći nego na prethodnim izborima, što je prema Petriću rezultat prelaska na pasivnu registraciju, odnosno automatsko upisivanje u birački spisak građana s CIPS-ovim dokumentima.

On je kazao da se broj birača do izbora može povećati, jer će svi koji imaju 18 godina i do izbora izvade CIPS-ova dokumenta moći glasati po posebnoj proceduri.

Petrić je, također, naveo i brojeve birača po pojedinim izbornim jedinicama. Agenciji FENA je rečeno iz CIKBiH da je to posebno važno za političke subjekte, jer će se na osnovu broja birača po izbornoj jedinici znati koliko novca mogu potrošiti u izbornoj kampanji. Politički subjekti mogu potrošiti 30 feninga po biraču u izbornoj jedinici, odnosno 20 feninga u kantonima. Prema neslužbenom proračunu, stranke i koalicije koje imaju kandidate u svim izbornim jedinicama i za sve nivoe vlasti mogu potrošiti oko tri miliona KM.

S obzirom na to da predizborna kampanja službeno počinje 1. septembra, CIKBiH je apelirao na sve kandidate, njihove pristalice i zaposlene u izbornoj administraciji da se pridržavaju zakonskih odredbi kojima se zabranjuje korištenje jezika mržnje, pozivanje na nasilje i sl. CIKBiH će tokom kampanje pažljivo pratiti ponašanje kandidata i rigorozno postupati u takvim slučajevima, a kazne mogu biti od novčanih do uklanjanja s listi i povlačenja ovjere političkog subjekta.

Petrić je još naveo da do jutros 108 kandidata nije ispunilo zakonsku obavezu da predaju potpisanu izjavu o svom imovinskom stanju, dok su novinarima podijeljeni CD-ovi s izjavama 3.056 kandidata koji su ispunili obavezu.

Stvarne sankcije za prekršioce ove obaveze ne postoje, već, kazao je Petrić, postoji samo moralna sankcija, jer javnost mora znati šta kandidati imaju, odnosno šta eventualno kriju. Proces provjere izjava o imovinskom stanju još je u toku, te bi javnost u narednih dan-dva mogla biti upoznata o imenima onih kandidata koji nisu dostavili izjave.

Petrić je pozvao i aktualne nosioce mandata da ispune zakonsku obavezu i da 60 dana pred istek mandata dostave izjave o imovinskom stanju, koje će biti javno objavljene.

Obaveza davanja izjave o imovinskom stanju odnosi se na kandidate za državni i entitetski nivo vlasti, dok kandidati za kantonalni nivo tu obavezu trebaju izvršiti po preuzimanju mandata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.