Rusi spremili 979 miliona eura


Protokol o privatizaciji Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i banjolučkog distributivnog preduzeća “Petrol”, vrijedan oko 979 miliona evra, već je potpisan sa ruskom naftnom kompanijom “Zarubežnjeft”, rekao je juče Milorad Dodik, premijer RS.

Dodik je tokom posjete Rafineriji u Brodu, u kojoj je boravio zajedno s ministrom privrede, energetike i razvoja RS Milanom Jelićem, javno pokazao tekst Protokola potpisanog tokom pregovora s predstavnicima ruske državne kompanije “Zarubežnjeft” i Vnešekonombank  u Moskvi.

 

“Ukoliko budu riješeni problemi dugova, Rusi bi mogli preuzeti rafinerije i ‘Petrol’ već u septembru”, rekao je Dodik.

Prema Protokolu, koji je potpisan 16. avgusta, o učešću u privatizaciji, rekonstrukciji rafinerija nafte i ulja i “Petrola” predviđeno je da se 80 odsto akcija Rafinerije nafte (65 odsto državni kapital, 10 odsto Fond PIO i 5 odsto Fond restitucije) proda za 42 miliona evra.

Prodaja 75,6 odsto akcija u Rafineriji ulja Modriča (62,3 odsto državni kapital, 4,45 odsto Fond restitucije i 8,9 odsto Fond PIO) iznosi više od 67 miliona evra, dok 80 odsto akcija “Petrola” (65 odsto državni kapital, 10 odsto Fond PIO i 5 odsto Fond restitucije) bio bi prodat za 10 miliona evra.

Ukupna prodaja državnog kapitala u rafinerijama nafte i ulja i “Petrolu” iznosila bi 121.278.846 miliona evra.

Prema Protokolu, “Zarubežnjeft” se obavezao da prerada sirove nafte o Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja u Modriči 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko “Petrola” da iznosi minimalno 2.500 tona godišnje.

Vnešekonombank  se obavezala da obezbijedi finansiranje kupovine i svih investicija vezanih za privatizaciju rafinerija i “Petrola”.

“Zarubežnjeft” se prema Protokolu obavezao da izgradi prugu od Rafinerije nafte u Brodu do Modriče i da je nakon izgradnje preda Vladi RS na korištenje bez naknade. Vrijednost ove investicije je  59 miliona evra.

Rusi su se obavezali da u periodu rekonstrukcije ova tri preduzeća ne namjeravaju da smanjuju broj zaposlenih. Takođe, planirano je da nakon potpisivanja ugovora “Zarubežnjeft” u 2006. godini odmah obezbijedi obrtna sredstva za kupovinu 200.000 tona sirove nafte.

Ovaj protokol treba da odobre Vlada RS i Narodna skupština.

Za realizaciju Protokola neophodno je riješiti problem dugova Rafinerije, koji iznose blizu 300 miliona maraka, rekao je juče u Brodu premijer Dodik.

On smatra da je moguće prevazići taj problem pogotovo ako se ima u vidu da će i sam kupac za te svrhe izdvojiti oko 72 miliona evra. On je kazao da je dogovoreno da Vlada otpiše dio kamata i da Rusima omogući dvogodišnji grejs period za otplatu duga Rafinerije nafte prema budžetu RS, koji će biti reprogramiran na devet godina.

“Ukupna investicija za rafinerije i ‘Petrol’ iznosiće oko 979 miliona evra”, istakao je Dodik dodajući da to, osim cijene državnog kapitala, podrazumijeva i četvorogodišnja ulaganja u brodsku Rafineriju 153 miliona, a u modričku 35,2 miliona evra dok u “Petrol” oko 32 miliona evra.

Premijer RS je naglasio da će budući kupac za ukupan projekat obezbijediti minimalno 350 miliona evra obrtnih sredstava za kupovinu nafte i sirovina, što je navedeno i u Protokolu.

Dodik tvrdi da su dugovanja Rafinerije realno znatno manja od prikazanih pošto su pri sklapanju ugovora povjerioci Rafinerije zaračunavali nevjerovatne godišnje kamate od čak 18 odsto.

“Već smo uspostavili kontakte sa povjeriocima i očekujemo da ćemo postići održive aranžmane”, kazao je Dodik, ocjenjujući da je i povjeriocima u interesu da Rafinerija radi jer će samo na taj način uspjeti povratiti novac.

Dodik je izrazio nadu da će Protokol podržati i Narodna skupština RS, iako je u toku predizborna kampanja.

“Za ovakav ugovor sigurno ne postoji opozicija”, uvjeren je Dodik.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS Milan Jelić kazao je da su tri ključna povjerioca s kojima treba da se nađe zajednički jezik “Devin”, “Kroduks” i Nova banjalučka banka. On je dodao da su potraživanja “Vitola”, koji zbog, kako tvrde u toj britanskoj kompaniji, nanesene štete tokom saradnje s brodskom Rafinerijom traži više od 100 miliona dolara odštete pret,erana i nerealna.

“Dvije rafinerije i ‘Petrol’ imaju značajne međusobne obaveze. Ta potraživanja, međutim, neće biti tretirana kao dugovanja, jer će to riješiti budući kupac tih preduzeća”, istakao je Jelić.

Dodik je optužio bivša rukovodstva Rafinerije zbog toga što su dovela preduzeće u tešku situaciju, dodajući da prodajom Rafinerije neće biti amnestirani i da će svi krivci za sadašnje stanje morati da odgovaraju.

“Krađa u Rafineriji i dalje traje”, kazao je Dodik, napominjući da je zbog toga izdao nalog policiji da do ulaska novog vlasnika u posjed obezbjeđuje postrojenja.

On je zabrinjavajućim ocijenio što se još tačno ne zna koliko je rukovodstvo potpisalo hipoteka zalažući imovinu Rafinerije, ali očekuje da će se i to pitanje uskoro riješiti.

Obraćajući se radnicima Rafinerije, Dodik je kazao da će nastojati da im uskoro bude isplaćena još jedna plata, prije nego što preduzeće preuzmu novi vlasnici.

“U Rafineriji bi se već ove godine mogla pokrenuti proizvodnja na liniji kapaciteta od 1,4 miliona tona nafte godišnje dok bi po završetku investicije godišnja proizvodnja premašila četiri miliona tona”, kazao je Dodik.

Prema procjenama Vlade RS, ukoliko bi se pokrenula proizvodnja, na osnovu akciza, PDV-a i ostalih davanja,  država bi imala oko 1,2 milijarde maraka prihoda od čega bi se u budžet RS slivalo oko 80 odsto tih sredstava.

Predstavnici sindikata rafinerija nafte i ulja i “Petrola” i Sindikata udruženih radnika energetike RS podržali su Vladine planove u vezi s prodajom tri preduzeća iz oblasti naftne industrije. Oni su izrazili očekivanja da će ova preduzeća stati na noge i da će zaposleni na osnovu svog rada zarađivati plate.

 

Skupština akcionara Rafinerije nafte Brod juče je izabrala nepotpuni privremeni nadzorni odbor.

Milan Jelić, predstavnik državnog kapitala u brodskom preduzeću, kazao je poslije sjednice Skupštine akcionara da su tri nova člana Privremenog nadzornog odbora Drago Bačić, Novak Borojević i Jovan Dobrić. On je kazao da su svi izabrani članovi iz Broda i da su dobro upoznati sa situacijom u preduzeću. Preostali članovi, kazao je Jelić, biće izabrani naknadno.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.