Zakon na kašičicu

Da li je vijest da policija u BiH “žmiri” na nepoštivanje važećeg zakona ili da građani poštuju zakon u nekim segmentima?

Trebalo bi biti oboje, ali s obzirom na to da se radnja dešava u BiH, onda je i jedno i drugo uobičajena stvar. Stupanjem na snagu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH nisu usvojene nikakve drastične promjene što se tiče učesnika u saobraćaju, već su drastično pooštrene kazne. No, sve je to bio razlog da se organizuju pres-konferencije i objasni ljudima kako će ih njihova policija samo malo upozoravati jer se nisu vezali prilikom vožnje ili što im nisu upaljena svjetla, iako je to zakonom propisano ili što motociklista nema kacigu, a vozi 120 na čas kroz centar grada.

Ništa novo nije donio ovaj zakon s aspekta sankcija. Oni koji su jurcali gradom, jer im se može, jurcaće i dalje. Oni koji su naletjeli na policajca dok prelaze preko pješačkog prelaza, a na semaforu je crveno svjetlo, platiće kaznu jer ko im je kriv što ne voze BMW, već pješače mimo trotoara dok su bijesni automobili (s diplomatskim tablicama) parkirani na pješačkoj stazi.

Ponašanje policije u vezi s novim zakonom u najmanju ruku je čudno. U Sarajevskom kantonu načelnik Saobraćajne policije javno je izjavljivao da ih novi zakon sprečava da naplate mandatnu kaznu, pa im ne preostaje ništa već da puste onoga ko, recimo, vozi 90 na čas kroz naselje?! Da se zapanjiš, ali samo ako ne živiš u Sarajevu. Pješake ponekad Titovom ulicom samo što vjetar ne ponese od brzine kojom nekažnjeno projure motociklisti, ali i različite zvijeri od automobila. Uostalom, desilo se da je momak, koji je ranije skrivio nekoliko saobraćajnih nezgoda u Sarajevu, na kraju usmrtio dvoje mladih ljudi i tek tada završio iza rešetaka.

Nepoznato je da li je primjena novog zakona za policiju bila sporna samo zbog mandatnih kazni koje oni ne mogu naplaćivati? Da li je mandatna kazna to što se naplati 10 KM na licu mjesta uz obrazloženje da su prljave tablice, iako prekršaj nema veze s čistoćom vašeg vozila? Ako je to sve za čim žalimo, dobro je da je prošlo.

Jednom se služba “Pauka” usudila da podigne automobil, inače crveni ferari, nepropisno parkiran. Kada je vlasnik iz obližnje kafane to ugledao, dao je konobaru 20 KM i saobraćajnu dozvolu i kazao da kaže kako je u kafani visoka delegacija iz Katara, te da vrate auto gdje je i bio. Nasmijani konobar za desetak minuta vratio se i rekao da je službenicima “Pauka” i policijskoj pratnji žao što se to desilo. Treba li reći kako je vlasnik ferarija ugledni naučnik iz oblasti nuklearne fizike? To se, naravno, podrazumijeva.

Zato je nejasno zašto ministar saobraćaja i veza BiH Branko Dokić opravdava nepostojanje 22 podzakonska akta, te sjedi pored predstavnika policije RS i pred kamerama govore kako u početku neće biti kažnjavanja. Pa, kakav je zakon koji se u početku primjenjuje malo, a poslije malo više, dok jednog dana ne bude sasvim u primjeni?! Dok ne dođe do pune primjene vozači će nastaviti da se pogađaju s “dobrodušnim” policajcima, a umjesto mandatne kazne, uvijek mogu biti prljave tablice, visoka delegacija ili…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.