Britanski novinar Ed Vulijami ponovo u Omarskoj


Besima K. piše:

Više nego ikada Ed Vulijami (Ed Vulliamy), novinar britanskog Guardiana, dijeli sudbinu sa preživjelim logorašima i bol sa porodicama onih koji nisu preživeli logor Omarska. Ed je u Omarskoj boravio u augustu 1992. godine, nakon cega su snimci nastali ovdje obišli svijet. Tada je svjetska javnost mogla naslutiti strahote koje su se dešavale u logorskom kompleksu.

Ed je i ovog 6. augusta bio u Omarskoj kao i dvije godine ranije. U meduvremenu su se u kompleksu bivšeg logora desile mnoge promjene. Preživjeli više nisu u prilici vidjeti Omarsku u stanju u kakvom su je ostavili 1992. godine. Restoran gdje su bili zatocenici opet je u funkciji. Sobe u kojima su bile zatocenice sada su ofisi, a remontne radionice su opremljene mašinama i alatima.

Ovo podrucje, vjeruje Ed, treba biti “sveto mjesto” zbog prošlosti radi buducnosti. U meduvemenu je Omarska postala vlasništvo treceg u svijetu najbogatijeg covjeka – Lakšmi Mittala.

“Preživjeli sa njim treba da kroz dijalog stignu do fizickog obilježavanja svega onoga što se ovdje desilo prije cetrnaest godina”, kaže Ed.

“Prvi pokušaj da se u Omarskoj izgradi memorijalni centar imao je žalostan ishod: projekat je bio u pogrešnim rukama koje su uspjele podijeliti ljude koji trebaju biti ujedinjeni, ranjive ljude koji su pretrpjeli gubitke najmilijih”, dodaje britanski novinar. Stoga je Ed Vulijami došao i da da licni doprinos izgradnji memorijalnog centra.

Vulijami ne može podnijeti osjecaj kada se BiH klanja bilo kome, a narocito kada na koljenima vidi Bošnjake kao što su to uradili pred Ricardom Holbrukom 1995. godine kada je trebao pobijediti mir. Ne želi jednostavno ove ljude vidjeti na koljenima jer ono što im se dešavalo prije 14 godina, isuviše je važno.

“Zbog ovog u Omarskoj mora biti osnovan memorijalni centar uz obezbjedenje originalnosti onih objekata koji u meduvremenu nisu promijenili izgled”, kaže Ed Vulijami te dodaje kako sanja o tome da se slican muzej napravi i u Keratermu.

Na pitanje zašto medunarodna zajednica zbog svega onoga kroz šta su prošle žrtve u Prijedoru nije zaštitila i Omarsku i Keraterm, Vulijami obrazlaže ocito jeftinim cijenama života Bosanaca i Hercegovaca. Neuspjelo posredovanje Duše Evrope u prvoj “zaustavljenoj” fazi izgradnje memorijalnog centra Omarska Vulijami vidi u pokušaju da se kroz ovaj projekat pomire žrtva i zlocinac.

“Izuzetno je važno da se kroz izgradnju memorijalnog centra u Omarskoj ne insistira na pomirenju žrtava sa pociniocima zlocina koji još nisu priznali pocinjene zlocine niti su preživjelim uputili izvinjenje i zatražili oprost. Ovaj cijeli projekat mora biti posvecen samo žrtvama i njihovim porodicama”, smatra Vulijami.

Prilikom svog obracanja u Omarskoj Vulijami je posjetitelje pozdravio uzdignutom pesnicom i uzvikom Slobodna Bosna do Drine.

 

preuzeto s MojPrijedor.com

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.